dodatni prostori foi-ja

Foto - Svečano otvorena obnovljena Vila Oršić, evo što je bilo rečeno

Podsjetimo, radi se o vrlo vrijednom povijesnom zdanju iz 19. stoljeća, čijom je sveobuhvatnom obnovom FOI proširio svoje vlastite prostorne kapacitete, a tako i kapacitete najstarijeg i najvećeg hrvatskog sveučilišta - Sveučilišta u Zagrebu...
Objavljeno: 11.04.2023. 12:59

Zadnja izmjena: 11.04.2023. 12:59

Danas je održano svečano otvorenje novoobnovljene Vile Oršić u Varaždinu - novog objekta namijenjenog provođenju nastave i znanstvenih istraživanja studenata i nastavnika Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjetimo, radi se o vrlo vrijednom povijesnom zdanju iz 19. stoljeća, čijom je sveobuhvatnom obnovom FOI proširio svoje vlastite prostorne kapacitete, a tako i kapacitete najstarijeg i najvećeg hrvatskog sveučilišta - Sveučilišta u Zagrebu. Radi se o povijesnoj zgradi kulturološke vrijednosti u samom centru Varaždina s dvorištem, koja je nakon ove zahtjevne obnove spašena od propadanja i postaje novi inkubator za razvoj istraživačkih potencijala i provođenje nastavnih i izvannastavnih aktivnosti studenata i znanstvenika na FOI-ju.

- U trenutku kada smo se trebali odlučiti hoćemo li preuzeti ovu Vilu Oršić koja je bila u katastrofalnom stanju, puna smeća, puna grafita, ova vrijedna povijesna građevina bila je u propadajućem stanju. Odlučili smo da ćemo je preuzeti, svim snagama prikupiti sredstva za obnovu koja je trajala oko dvije godine. Vila neće riješiti naše prostorne kapacitete, no prenamijenjena je za rad s IT tvrtkama partnerima koji su dali velik doprinos ovoj obnovi - rekla je dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep.

'Dogradnja Vile preko ITU-a'

Zgrada je dana na korištenje FOI-ju odlukom Gradskog vijeća Grada Varaždina u svrhu realizacije obrazovnih aktivnosti i unaprjeđenja visokog obrazovanja u gradu Varaždinu i u cijeloj regiji sjeverozapadne Hrvatske.

- FOI nam je nulti prioritet u ITU mehanizmu koji sljedeći mjesec potpisujemo te vjerujem da ćemo tako dograditi Vilu Oršić u prvi predinkubacijski centar u Hrvatskoj. Projekt je praktički gotov te vjerujem da ćemo u rujnu raspisati natječaj za ovu investiciju vrijednu 5 milijuna eura - najavio je pritom varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

'Rješavamo 2 u 1'

U Vili Oršić smješteno je nekoliko dvorana za izvođenje laboratorijske nastave, IoT Laboratorij, Work based learning (WBL) Lab, FOI-jev Centar za usavršavanje, kabineti kao i drugi prostori za razvoj istraživačkih potencijala studenata i znanstvenika. U obnovu zgrade FOI je uložio 4,5 milijuna kuna vlastitih i projektnih sredstava, dok je ukupna vrijednost radova oko 7 milijuna kuna.

- Danas je dobar dan za Varaždinsku županiju i Grad Varaždin: otvorili smo i OHBP i Vilu Oršić. Što se tiče Vile Oršić, mogu se našaliti i reći da smo to riješili 2 u 1: em smo zaštitili kulturno dobro, em smo ju dali na korištenje studentima. U sljedećih godinu-dvije bit će još takvih primjera, obnavljamo dvorac Opeku, planiramo obnovu dorca Šaulovec - najavio je župan Anđelko Stričak.

Komentari