Evo što predlažu

Foto - Skup SDP-a u Varaždinu: 'Ovako mirovine mogu rasti za 50 posto'

U prostorijama SDP-a Varaždin održana je Izborna konvencija Županijske organizacije Foruma seniora Varaždinske županije. Konvenciji je prisustovala i predsjednica ŽO SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora...
Objavljeno: 07.11.2023. 18:18

Zadnja izmjena: 07.11.2023. 18:18

U prostorijama SDP-a Varaždin održana je Izborna konvencija Županijske organizacije Foruma seniora Varaždinske županije. Konvenciji je prisustovala i predsjednica ŽO SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora.

U ime organizacijskog odbora Nada Zadravec rekla je kako Forum seniora okuplja osobe starije životne dobi, točnije sve one koji imaju više od 55 godina.

- Županijski forum ima preko sto članova, a postoje i Forumi seniora u Trnovcu Bartolovečkom, Cestici, Ludbregu, Varaždinu i u još nekim gradovima u Varaždinskoj županiji. Mi ćemo se zalagati za sve ono što smatramo da osobe starije životne dobi zaslužuju i trebaju– rekla je Zadravec.

Kako SDP nastoji povećati mirovine?

Ovom događaju prisustvovao je i predsjednik Foruma seniora SDP-a Hrvatske Ivan Jelušić koji je istaknuo da je 'umirovljenička' inflacija porasla za 35 posto, a mirovine za puno manje. U Hrvatskoj se, kako kaže, za mirovne izdvaja 11 posto BDP-a, dok je prosjek Europske unije 13 posto.

- Prijedlog SDP-a je da se prosječna starosna mirovina poveća u narednih četiri godine za 50 posto, s 500 na 750 eura. To je moguće na dva načina. Prvo da se promjeni sustav usklađivanja mirovina koje se za sada usklađuju prema formuli rasta troškova cijena i s druge strane plaća, a naš prijedlog je da se uzme samo onaj koeficijent koji je veći. S time bi se mirovine povećale već početkom iduće godine, a mi smo takav prijedlog uputili u Hrvatski sabor te ga je potrebno samo izglasati – rekao je Jelušić te dodao kako imaju i drugi prijedlog, da se mirovina prve godine poveća za 10 posto, a sljedeće tri za još po šet posto, što bi prosječno povećalo mirovine za 50 posto. Ističe kako fiskalne mogućnosti za to postoje, a i da državni proračun to može podnijeti.

Komentari