međunarodna suradnja

FOTO: Gosti iz Mladinskog sveta Slovenije posjetili Lepoglavu i razgovarali kako mlade uključiti u lokalni razvoj

Objavljeno: 14.10.2018. 11:56

Zadnja izmjena: 16.10.2018. 14:11

Lepoglava je još jednom bila destinacija za razmjenu pozitivne prakse u radu s mladima, a i ovog puta u službeni studijski posjet stigli su mladi iz Slovenije. Inicijator i koordinator posjete bio je Mladinski svet Slovenije (MSS), krovna organizacija mladih koja djeluju na nacionalnoj razini Republike Slovenije.

U Gradskoj su vijećnici aktivnosti rada s lepoglavskim mladima gostima iz Slovenije predstavili zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač i predsjednica Savjeta mladih grada Lepoglave Nikolina Vrtar. Kroz prezentaciju i dinamični razgovor raspravljalo se i razmjenjivalo iskustva o radu s mladima u Hrvatskoj i Sloveniji i njihovom položaju u lokalnoj zajednici. 

- Između ostaloga, goste iz Slovenije zanimalo je što naš Grad poduzima kako bi uključio mlade u procese donošenja odluka i kakve su mogućnosti za mlade u našem gradu, od obrazovanja i zapošljavanja do raznih programa i prostora za mlade. Kroz zanimljivu smo diskusiju još jednom dobili potvrdu kako je novac najmanji motiv za dobru suradnju s mladima jer ne garantira i onaj dio aktivizma koji je presudan da mladi iskoriste i preuzmu svoju ulogu u društvu. Svi zajedno kao društvo moramo konačno mlade upregnuti u lokalni razvoj jer oni su s jedne strane savjest našeg društva, a s druge onaj nemjerljiv društveni kapital koji će izgraditi naš, ali i svaki drugi grad – kazao je nakon sastanka zamjenik gradonačelnika Kovač.

Mladinski svet Slovenije je i nacionalni predstavnik mladih Republike Slovenije na europskoj razini gdje je član Europskog foruma mladih, krovne organizacije mladih u Europi od svog osnutka 1996. godine. Prethodno su gosti iz Slovenije posjetili Varaždin gdje su se informirali o kandidaturi Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih 2021. godine, a nakon Lepoglave zaputili su se u Pregradu gdje su također razgovarali o aktivnostima za mlade tog zagorskog grada.

 

Komentari