'ITU' program

Foto - Grad Varaždin spreman za integrirana ulaganja u urbano područje

Objavljeno: 16.05.2023. 18:40

Zadnja izmjena: 16.05.2023. 18:40

U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, danas u Zagrebu je održana konferencija "ITU urbana agenda za RH do 2030." U sklopu konferencije ministar Šime Erlić, gradonačelniku Grada Varaždina Nevenu Bosilju kao i predstavnicima još 21 grada uručio je odluke o provođenju ITU mehanizma čime je Grad Varaždin i službeno postao ITU središte.

Radi se o odlukama koje čine korak prema konačnom ostvarenju financijskog mehanizma posebno osmišljenog  za gradove koji će pomoću njega provoditi integrirana ulaganja u strateški značajne projekte za cijelu urbano područje. Uz Grad Varaždin Urbano područje Varaždin čini još 14 okolnih jedinica lokalne samouprave koje time dobivaju 22 milijuna eura sredstva iz europskih fondova  za 50 međusobno integriranih projekata u sedam stupova razvoja. Projekti će se sufinancirati sa 70 do 85 posto sredstava, što pak znači da će integrirana ulaganja na varaždinskom integriranom urbanom području doseći ukupno oko 30 milijuna eura.

- Grad Varaždin i cijelo naše varaždinsko područje integriranog ulaganja je već spremno za ostvarivanje nekoliko projekata za koje imamo građevinske dozvole. Sa ovim odlukama se kasni više od pola godine jer su se čekali oni koji nisu bili spremni. Grad Varaždin je sa svojim partnerima među prvima na vrijeme pripremio SRUP ( Strategiju razvoja urbanog područja ), a sada se bespotrebno čeka one koji nisu spremni. Na kraju ispada da smo mi na neki način kažnjeni jer smo okupili čak 14 jedinica lokalne samouprave i sredstva ćemo dijeliti na više dionika. ITU program se odnosi na razdoblje 2021. – 2027. godina, sada smo već u 2023., a zbog toga jer nisu definirana pravila korištenja sredstava, mi nećemo moći povlačiti sredstva možda i do 2024.-  rekao je Neven Bosilj.

 

Komentari