sastanak sa županom

Foto - Djelatnici hitne traže smjenu ravnatelja Smoljanca, u Varaždinu održan prosvjed

Objavljeno: 20.03.2023. 13:24

Zadnja izmjena: 20.03.2023. 13:24

U Varaždinu je ispred Županijske palače, na inicijativu članova Facebook stranice gdje je bio i najavljen, održan prosvjed djelatnika Nastavnog zavoda za hitnu medicinu te sanitetskog prijevoza.

Kako su rekli, prosvjed je održan u svrhu podrške nezadovoljnim djelatnicima Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Hrvatskom sindikatom djelatnika hitne medicinske pomoći, Sindikatu medicinske sestre/tehničari zajedno te članovima grupe "Hitna uživo 194". Prosvjed je održan ispred Nastavnog zavoda za hitnu medicinu u Varaždinu, odakle su krenuli do zgrade Varaždinske županije, gdje ih je na sastanak primio župan Anđelko Stričak.

- Na sastanku smo iznijeli sva konkretna zapažanja te smo mu ukazali na sve nezakonitosti koje radi ravnatelj Mladen Smoljanec, od odluke da se osoblje vozi odostraga u kombiju, mobinga, vožnje dostavnih paketa i slično. Tražili smo da ga župan momentalno razriješi dužnosti, što nije učinio i neće jer će čekati rezultate mjerodavnih institucija na temelju naših kaznenih prijava. Htjeli smo proći bez dodatnih troškova suda koje će platiti Županija i Zavod, no politika je takva da se ipak ide u to. Po nama to nije tražen odgovor, no pričekat ćemo da vidimo što dalje - rekao je Danijel Šota, predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine i Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći.

'Ravnatelj to opovrgava'

Župan Stričak rekao je kako će zatražiti očitovanje mjerodavnih institucija i Upravnog vijeća budući da ono imenuje i razrješuje ravnatelja. 

- Otprije dva tjedna sam putem društvenih mreža pročitao navode, a prvi kontakt s predstavnicima sindikata imao sam u ponedjeljak. Održali smo jedan od prvih sastanaka jer smatram da je potrebno zbog pacijenata i zaposlenika održavati dijalog jer nam je svima cilj da zdravstvo bude što kvalitetnije. Zakon propisuje na koji se način ravnatelj imenuje, kao i kako ga razriješiti. Čuo sam se ravnateljem, on to opovrgava. Zamolio sam predstavnike oba sindikata da primjedbe dostave u pisanom obliku, nakon toga ću od mjerodavnih institucija, inspekcija, upravnog vijeća i HZZO-a zatražiti očitovanje o tim navodima te da donesu sud - rekao je Stričak.

Komentari