za poboljšanje života u ruralnoj zajednici

FOTO: Interesni odbor žena Gradske organizacije Varaždin obilježio Svjetski dan ruralnih žena

Objavljeno: 17.10.2018. 17:37

Zadnja izmjena: 17.10.2018. 17:43

U organizaciji Interesnog odbora žena Gradske organizacije Varaždin održano je obilježavanje Svjetskog dana ruralnih žena. Svjetski Dan žena ruralnog područja obilježava se 15. listopada na prijedlog Svjetske Fondacije žena pri UN-a na konferenciji o ženama u Pekingu 1995. godine.

Članice Interesnog odbora žena i ove su godine temom obilježile ovaj važan dan na kojem se željelo predstaviti sve ono što žene ruralnog područja čine za poboljšanje života u ruralnoj zajednici. Na početku ovog obilježavanja sve prisutne pozdravili su predsjednik Županijske organizacije Reformista i zamjenik župana Tomislav Paljak te predsjednik Općinske organizacije Vidovec Renato Cafuk. 

- Veseli me da je ovo obilježavanje danas okupilo veliki broj i sudionika i okupljenih građana. Također, smatram da je Vidovec odlično mjesto za održavanje ovog obilježavanja, ne samo zbog svoje povijesti već zbog vrijednih i marljivih mještana koji su duša ove Općine – rekao je Paljak. 

- Obilježavanje ovako važnih datuma prilika je da se ukaže na društveni položaj ruralnih žena, ali i žena općenito. Žene imaju vlasništvo nad zemljom svega 14%, te nedovoljno sudjeluju u odlučivanju na svim razinama. - naglasila je Vlasta Cindrić, predsjednica Interesnog odbora žena Gradske organizacije Varaždin i županijska vijećnica Županijske skupštine. 

Uz prigodna obraćanja prikazan je video o generacijama u obitelji Cafuk. Uz prikazivanje videa o svom radu i  životu, te obitelji i OPG Cafuk govorila je Marija Cafuk. Također, svoje priče iznjele su i žene iz Poljoprivredne zadruge Varaždinsko povrće, Nikolina Cafuk o proizvodnji cvijeća i Gordana Melnjak, koja u obitelji obavlja traktorske poslove, a po redovitom zaposlenju je odgajateljica u vrtiću. 

Obilježavanju su prisustvovali i načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, Silvija Zagorec, predsjednica Povjerenstva za ruralnog turizma općine Vidovec, Darko Detelj, gradski vijećnik Grada Varaždina i potpredsjednik Gradske organizacije Reformista Varaždin, Valerija Paljak predsjednica Interesnog odbora žena Reformista Varaždinske županije te brojni drugi.

Komentari