jubilarna obljetnica

FOTO Ivanečki branitelji obilježili 20 godina postojanja i rada

Objavljeno: 30.03.2018. 08:35

Zadnja izmjena: 30.03.2018. 08:42

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec u srijedu je odavanjem počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima, te svečanom sjednicom proširenog sastava Središnjeg odbora obilježila 20. obljetnicu svoga djelovanja.

Delegacija predsjedništva položila je cvijeće na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Ivanca, a nastavak obilježavanja održao se u amfiteatru Srednje škole Ivanec.

Svečanoj sjednici nazočilo je 40-ak članova udruge, gostiju i uzvanika, među kojima i izaslanica gradonačelnika Milorada Batinića, Ljiljana Risek, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, Branko Družinić, predsjednik UDVDR Podružnice Varaždinske županije i brojni drugi.

UDVDR Ogranak Ivanec osnovan je 28. ožujka 1998. godine kao druga braniteljska udruga na području Grada Ivanca, a nakon HVIDR-e, a tijekom godina postojanja istaknuo se brojnim aktivnostima, te je, uz ostalo, proglašen Udrugom od posebnog interesa za Grad Ivanec.

To je u svom izlaganju rekao predsjednik Ljudvek Cikač, uz činjenicu kako su bili prva udruga koja je pokrenula organiziranu incijativu za izgradnju spomen obilježja hrvatskim braniteljima u Ivancu, za kojega je udruga, kao nositelj aktivnosti, u suradnji s Gradom Ivanec na natječaju Ministarstva hrvatskih branitelja 2009. godine dobila 160.000 kuna što je, u vremenima kada nije bilo europskih fondova i današnjih izvora (su)financiranja, bio ogroman iznos, sigurno jedan od najvećih koje je neka udruga svojim radom 'priskrbila' gradu Ivancu, istaknuo je Cikač.

Od važniji aktivnosti istaknuo je još i činjenicu da je grad Ivanec 2001. godine na inicijativu Ogranka u Odluku o obvezi i uvjetima priključivanja građevina na komunalnu infrastrukturu ugradio članak kojim se osobama sa statusom hrvatskog branitelja daje popust od 25 % za neke komunalne usluge, što je još i danas 'na snazi'.

Nadalje, u okviru Zakonskih odredbi pomagalo se u zapošljavanju hrvatskih branitelja za stalno, te veći broj na određene poslove, u suradnji sa Središnjicom u Zagrebu nekoliko je članova završilo školu za instruktore vožnje i to im je i danas životno zanimanje, a puno se pomagalo i pomaže savjetima i upućivanjem hrvatskih branitelja u institucije zadužene za rješavanje njihovih prava.

Pri kraju sjednice dodjeljene su plakete – zahvalnice zaslužnim udrugama, poduzećima i pojedincima.

 

Komentari