donosimo detalje

Foto - Jenkač na konferenciji o urbanim politikama EU u Bruxellesu, ovo su glavni zaključci

Objavljeno: 24.01.2024. 11:34

Zadnja izmjena: 24.01.2024. 11:35

Član Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač sudjelovao je na međuparlamentarnoj konferenciji o urbanim politikama Europske unije u Bruxellesu.

Kako je rekao Jenkač, prvi dio konferencije odnosio se na financiranje urbanih politika EU i načine za uključivanje građana u razvoj urbanih projekata. Nadalje, na konferenciji je istaknuto da je snažna kultura urbanog planiranja jedan od glavnih preduvjeta za ostvarivanje veće uključenosti građana u razvoj projekata. Direktno sudjelovanje građana u pripremi i provedbi urbanih projekata, kaže Jenkač, omogućuje ne samo transparentnost i izgradnju povjerenja između dionika, nego i bolju kvalitetu samih projekata.

Govorilo se o prilagodbi urbanih sredina klimatskim promjenama i reguliranju klime te o urbanoj mobilnosti. Kako bi lokalne i regionalne zajednice stekle jaču otpornost na utjecaje klimatskih promjena, istaknuo je Jenkač, potrebno je ozelenjavanje gradova, odnosno regenerativni učinak urbanih projekata na zelenu infrastrukturu. Posljednja tema sastanka bila je urbana mobilnost. Prilikom rasprave i o ovoj temi istaknuta je važnost aktivnog sudjelovanja građanstva u pripremi i provedbi projekata, dodao je.

– Konferencija bila prilika da se razmjene mišljenja o izazovima s kojima se susreću europski gradovi, pa tako i hrvatski, stoga su obrađene teme od velike važnosti i za funkcioniranje naših građana – zaključio je.

Komentari