FOTO: Korzo u podne kao autobusni kolodvor, a kao "simbol" grada žvakaće gume

Objavljeno: 11.06.2015. 13:59

Zadnja izmjena: 22.03.2016. 14:17

Foto: Siniša Sović

Iako je skromnost vrlina, nećemo nimalo pogriješiti ako kažemo da je grad Varaždin jedan od najljepših gradova kontinentalne Hrvatske. Na stranu sad politika i gospodarska situacija, što se tiče ljepote grada mnogi turisti i gosti potvrđuju kako je grad lijepo uređen, osobito njegov centar, a odiše nekim šarmom baroknog gradića zapadne Europe.

Mnogo se novaca uložilo u izgled same jezgre grada. Popločeno je varaždinsko Korzo, Franjevački trg, Kukuljevićeva i Gajeva ulica, Uršulinska, Draškovićeva, na što je utrošeno nekoliko desetaka milijuna kuna. Postavljene su granitne ploče u nekoliko nijansi, postavljene klupe, koševi za smeće, stalci za suncobrane, sve što je potrebno da jezgra grada izgleda lijepo i uređeno.

Ljepota grada ipak nisu samo ulice. Ljepota grada su i njegovi ljudi, kao i odnos tih ljudi prema gradu, prema njegovim ulicama, klupama, fasadama. Ulice našeg grada volimo kada bacamo žvakaće gume po skupim granitnim pločama, kada se osobnim automobilima i dostavnim vozilima vozimo po samom centru grada i ostavljamo masni trag motornog ulja, kada iz sasvim nepoznatih razloga razbacamo stotinjak zapaljenih lampaša pred Gradskom vijećnicom i ostavimo neizbrisiv trag voska kao podsjetnik na neizmjernu građansku (ne)kulturu.

Prolazite li Korzom ili okolnim ulicama, pogledajte malo pažljivije ploče po kojima hodate. Uvjerit ćete se da svoj grad uistinu volimo. Prošetate li Korzom oko podneva, imat ćete osjećaj kao da ste na autobusnom kolodvoru. Oko vas dostavna kombi vozila, osobni automobili voze se oko terasa po samoj gradskoj jezgri, a da pritom nemaju nikakvu oznaku da imaju posebnu dozvolu prometovati varaždinskim Korzom tijekom cijelog dana.

S druge strane, morate osobito paziti ako vozite bicikl, jer biste mogli biti kažnjeni. Naime, u pješačkoj zoni zabranjena je vožnja biciklima, ali ne i, kao što vidimo, vožnja automobilima i kombijima.

Ima li za takvu građansku (ne)kulturu kakvih sankcija, gdje su komunalni redari i što oni rade kad im se pod prozorom stvara prava prometna gužva, tko smije, a tko ne smije prometovati užom gradskom jezgrom cijelog dana te zašto se nad skupim granitnim pločama uopće dozvoljava promet motornim vozilima, probali smo doznati iz Upravnog odjela za komunal Grada Varaždina. Kako su nam rekli, odgovor na upit dobit ćemo u zakonskom roku od 15 dana.

Komentari