''pronatalitetna politika''

FOTO: Mješani otpad se smanjio, Čehok ponosan na građane i najavljuje nove besplatne ljubičaste kante za pelene

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 20.08.2018. 12:47

Zadnja izmjena: 20.08.2018. 12:50

Foto: Mateja Rak

Danas su na pretovarnoj stanici u Poljani Biškupečkoj gradonačelnik Ivan Čehok, zamjenik Zlatan Avar i Robert Breški te Franjo Reiner iz Čistoće d.o.o održali konferenciju za medije, a govorili su o funkcioniranju pretovarne stanice, dinamici odvoza otpada, najavili su sljedeće faze u prikupljanju otpada te su predstavili rješenje za prikupljanje i zbrinjavanje pelena.

Što se tiče pretovarne stanice, Čehok je rekao kako ovo nije odlagalište, već samo pretovarna stanica pošto je Čistoča preuzela koncesiju za  odvoženje i zbrinjavanje mješanog komunalnog otpada. Prema gradonačelnikovoj najavi, ovdje će također biti napravljeno drugo reciklažno dvorište jer po zakonu grad mora imati dva dvorišta. Što se pak tiče novog sustava odvajanja otpada, gradonačelnik je pohvalio građane jer je u samo mjesec dana udio mješanog komunalnog otpada smanjen za 30 posto.

- Uočili smo neke nedostatke i to ćemo promijeniti. Kroz ljetne mjesece biorazgradivi otpad vozit ćemo dva puta tjedno iz stambenih zgrada. Čistoća također neće fakturirati bio otpad za lipanj i srpanj pošto su nas građani i to pitali jer nije bilo kanta u individualnim domaćinstvima - najavio je Čehok.

''Pronatalitetna politika''

Dogradonačelnik Avar je pak najavio jednu novost, a sve kako je rekao, u svrhu pronatalitetne politike. Naime, obiteljima s malom djecom podijelit će se kante s ljubičastim poklopcima gdje će se odvajati pelene i tu uslugu će sufinancirati grad.

- Pelene inače idu u mješani komunalni otpad, ali to se ne odnosi na domove za starije osobe jer je to medicinski otpad i oni moraju imati ugovor s poslovnim subjektom koji se bavi zbrinjavanjem takve vrste otpada - pojasnio je Avar i dodao kako će osim obitelji s bebama kante s ljubičastim poklopcem dobiti i starije osobe koje pate od inkontinencije te djeca s posebnim potrebama i one će biti odvožene jednom tjedno. 

 

Komentari