prilika za domaće tvrtke

NAJVEĆE ULAGANJE IKAD Konačno potpisano više od 800 milijuna kuna za Aglomeraciju!

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 11.10.2017. 17:12

Zadnja izmjena: 11.10.2017. 17:46

Foto: Hrvatske vode

Danas se u Zagrebu u Hrvatskim vodama, u društvu ministra Tomislava Ćorića, našla delegacija iz Varaždinske županije sastavljena od gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka, gradonačelnice Varždinskih Toplica Dragice Ratković i čak deset načelnika, te direktora Varkoma Marijana Cesareca i župana Varaždinske županije, ujedno i zamjenika predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskih voda Radimira Čačića. 

Povod je (konačno) potpisivanje ugovora za izgradnju sustava kanalizacije (aglomeraciju) u gradovima Varaždinu i Varaždinskim Toplicama, te u deset općina: Sračincu, Petrijancu, Cestici, Vinici, Maruševcu, Beretincu, Vidovcu, Gornjem Knegincu, Svetom Iliji i Trnovcu Bartlovečkom.

Time započinje najveće najveće ulaganje u lokalnu infrastrukturu dosad, ukupno vrijedno čak 855,8 milijuna kuna, a koje obuhvaća više od 85.000 stanovnika. Lokalna samouprava pritom sudjeluje samo s 5,72 posto sredstava, dok 71,38 čine bespovratna sredstva EU, a 22,9 posto sredstva države i Hrvatskih voda.

Čačić sastavlja popis domaćih tvrtki

Osim kanalizacijske mreže navedenim sredstvima izgradit će se i više od 100 objekata te dograditi i rekonstruirati pročistači otpadnih voda, a župan Varaždinske županije istaknuo je da se trenutno izrađuje dokumentacija i za aglomeracije u Ludbregu i Novom Marofu.

- Pripremaju se i projekti aglomeracija Bukovec, Ivanec i Lepoglava koji su dosad malo zaostali – izvjestili su danas iz Varaždinske županije, dok je Čačić najavio da će u sljedećih pet godina, dakle do 2023., u kanalizacijsku mrežu biti ukupno uloženo čak milijardu i pol kuna, pri čemu će, kako je naglasio – inzistirati da posao rade domaće tvrtke.

- Nositeljima radova dat ćemo popis svih naših tvrtki, velikih i malih, te inzistirati da angažiraju upravo naše tvrtke ako zadovoljavaju tržišne kriterije. Osim toga, očekujemo da će radove obavljati i Aquatehnika budući da sam osobno obavio razgovore,  a Hrvatske vode su nakon više od godine dana dale za to suglasnost – rekao je Čačić.

Komentari