vrpcu prerezao župan radimir čačić

FOTO: Novi Marof od sada ima najmoderniju palijativnu skrb u Hrvatskoj - s bazenom i krevetima koji spriječavaju rane

Objekt čija je izgradnja započela prije godinu dana, otvorili su župan Varaždinske županije Radimir Čačić i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić...
Objavljeno: 07.09.2018. 14:33

Zadnja izmjena: 08.09.2018. 17:46

Foto: Luka Šalamun

Najmodernija palijativna skrb sada se nalazi u Novom Marofu, a objekt čija je izgradnja započela prije godinu dana, otvorili su župan Varaždinske županije Radimir Čačić i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

- Vidite kako je sve relativno. Četiri godine gradili su se temelji, a u godinu dana napravljen je objekt. Ne samo napravljen, nego je i kompletno spreman za upotrebu. Posebno je impresivna kvaliteta opreme koja je stajala 12 milijuna kuna, a uključuje npr. krevete kakve osobno u životu nisam vidio (s madracima koji mijenjaju opterećenje da na tijelu ne dolazi do oštećenja, i sl.) – rekao je župan Čačić, pohvalivši „Kamgrad“ kao izvođača radova i bolničke službe koje su iznijele projekt koji je uključivao i pregovore s Europskom komisijom.

- Radi se o spojnom objektu između odijela 2 i odjela 3, koji uključuje nova 72 kreveta za palijativnu skrb i opremanje suvremenom opremom. Isto tako i energetsku obnovu susjedna dva odjela i nabavku vrlo vrijedne opreme koja će se koristiti u cijeloj službi za produženo liječenje i palijativnu skrb: novi rentgentski aparat, kompletni biokremijski labaratorij, spirometriju, ultrazvuk, endoskopiju i sl. – rekao je Kudelić, naglasivši kako slijedi zapošljavanje pet fizioterapeuta, nekoliko medicinskih sestara i popratnog osoblja.

Otvorenju odjela palijativne skrbi nazočio je i pomoćnik ministra zdravstva Vilim Beroš, koji je izjavio kako je impresioniran viđenim.

Specifičnost novoizgrađenog objekta jest i veliki prostrani bazen, budući da se djelatnost proširuje i na fizikalnu terapiju. Riječ je o projektu ukupno vrijednom 51,5 milijuna kuna, koji je u cijelosti financiran europskim novcem. Prema riječima ravnatelja bolnice, kadrova za zapošljavanje unatoč općoj situaciji u Hrvatskoj neće nedostajati, a novoizgrađeni dio sada čini gotovo 30% ukupnog palijativnog kapaciteta novomarofske bolnice. Takvu vrstu njege u Hrvatskoj godišnje treba između 26 i 46 tisuća ljudi. 

Komentari