od 1. svibnja nove uredbe

FOTO Održana tribina o gospodarenju otpadom - evo najvažnijih podsjetnika što nas uskoro očekuje

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 15.02.2018. 19:48

Zadnja izmjena: 16.02.2018. 09:55

Foto: Viktor Hranić

Danas se u Park Boutique Hotelu u Varaždinu održala javna tribina o gospodarenju komunalnim otpadom koju je organizirao gradski odbor HDZ-a. Na tribini su govorili Damir Habijan, predsjednik gradskog vijeća, Davor Skroza, direktor Čistoće, Robert Briški, savjetnik Uprave Čistoće i Sanja Keretić iz Udruge potrošaća.

Podsjetimo, nova Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom je na snazi od 1. studenog, a izazvala je veliko zanimanje građana. Uredbom Vlade je definirana i cijena javne usluge, koja se sastoji od tri dijela. Prvi je obavezna minimalna javna usluga, a to je onaj fiksni dio za sakupljanje u koji ulaze svi troškovi kako bi se ta usluga mogla normalno i kontinuirano obavljati. Drugi dio je cijena za predanu količinu miješanog komunalnog otpada, a treći dio je cijena ugovorne kazne za one koji ne odvajaju otpad.

Kako je na tribini napomenuo Skroza, najvažniji cilj je smanjiti količinu prikupljenog otpada za 50 % do 2022. godine, a to će se postići njegovim odvajanjem. Najvažnije stvari koji bi građani ipak trebali znati su:

  • od 1. svibnja na raspolaganju će imati ukupno sedam posuda ili vreća jer se uvode vreća za metal i kanta za biootpad. Vreća za plastiku će biti zamijenjena kantom sa žutim poklopcem.
  • mješoviti otpad odvozi se 2X mjesečno, limenke i plastika 2X mjesečno, papir 2X mjesečno, biootpad 1Xtjedno - minimalno (ukoliko netko ima potrebe za više puta, morat će platiti više)
  • Najskuplja stavka na budućim računima će biti odvoz biootpada, no građani koji žive u kućama sami mogu odlučiti žele li odvoz, dok stanari stambenih zgrada nemaju tu opciju
  • Stanari zgrada će zahvaljujući biootpadu plaćati skuplje račune od vlasnika kuća s vrtom
  • Svaka općina će na temelju dogovora s mještanima odrediti broj odvoza
  • Sve su kante čipirane i kontrolirat će se koliko puta je ta kanta stavljena van, odnosno pražnjena

Ono što je građane najviše zanimalo na tribini je odvoz otpada u stambenim zgradama. Prema riječima Roberta Briškog, stanari će sami morati dati do znanja kako je kontejner pun, da se ne bi dogodila situacija da se odvozi poluprazan kontejner, dok će se s upraviteljem zgrade dogovorati koliki će biti udio otpada kod stanara.

 

 

Komentari