arboretum opeka

Foto - Održana uvodna konferencija projekta 'Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi'

Objavljeno: 07.07.2022. 14:06

Zadnja izmjena: 07.07.2022. 14:06

Uvodna konferencija projekta "Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi Arboretum Opeka" održana je danas u Srednjoj školi "Arboretum Opeka".

Na konferenciji su, uz ravnatelja škole Dragana Brkića, prisustvovali zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnik Miroslav Huđek, načelnik Općine Vinica Branimir Štimec, državni tajnik Tomislav Paljak i saborski zastupnik Predrag Štromar

Projekt uspostava regionalnog centra provodi se od kraja lipnja 2020. do prosinca 2023. godine, a sufinancira se sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, Prioritetna os 3. Obrazovanje i cjeloživotno učenje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 49,3 milijuna kuna. Intenzitet potpore iznosi 100%.

'Čekali smo 40 godina'

Kao što je rekao ravnatelj Brkić, ovim projektom žele se ostvariti uvjeti za rad regionalnog centra koji će biti mjesto okupljanja znanstvenika, stručnjaka, gospodarstvenika, poljoprivrednika i svih zainteresiranih dionika. - Regionalni centar bit će mjesto razmjene znanja i tehnologije, što će biti od izuzetne važnosti za našu poljoprivredu, našu županiju, ali i Hrvatsku općenito, a naročito za djelatnike i učenike škole, što nam je i primarni cilj - rekao je.

Načelnik Branimir Štimec istaknuo je kako je Općina na ovaj projekt čekala više od 40 godina. - Općina Vinica je povijesno mjesto. Imamo vrtić, osnovnu i srednju školu, a sada i Regionalni centar kompetentnosti što će značiti puno i za razvoj obrazovanja, ali i turizma. Time će Općina Vinica uskoro postati i jedna od najrazvijenijih općina u Republici Hrvatskoj - rekao je načelnik Štimec.

'Sustav jednakih šansi'

Zamjenica Silvija Zagorec podsjetila je kako Varaždinska županija, kao županija znanja, više od 50 posto proračuna izdvaja za obrazovanje. - Cilj nam je stvoriti sustav jednakih šansi, a upravo je ovo jedan kvalitetan primjer gdje kroz ulaganje u obrazovanje, turizam, prirodu, kulturu i okoliš stvaramo taj sustav jednakih šansi. Mi možemo izgraditi objekte, kvalitetnu infrastrukturu, ali ono što predstavlja dodanu vrijednost to je ulaganje u ljude jer ljudi su ti koji čine prevagu - rekla je.

Okupljenima se obratio i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak. - Svjesni smo da su problemi u nabavi, žalbama, visokim cijenama materijala. To su objektivne okolnosti koje će trebati premosti kako bi se ovaj projekt mogao završiti. Varaždinskoj županiji, Srednjoj školi "Arboretum Opeka" i Općini Vinica želim uspješan rad i sa institucionalne pozicije Ministarstva znanosti i obrazovanja poručujem da pratimo procese i u njima aktivno sudjelujemo - rekao je.

Komentari