LOKALNA I REGIONALNA SAMOUPRAVA

FOTO: OKRUGLI STOL O ULOZI GRADOVA Željko Turk: 'Moramo razmišljati o ravnomjernom razvoju svakog dijelića države!'

Objavljeno: 12.12.2016. 12:45

Zadnja izmjena: 12.12.2016. 12:50

Foto: Petra Mlinarić

Na današnjem Okruglom stolu na temu 'Uloga gradova u razvoju poduzetništva i EU fondova' u Palači Herzer, aktualna tema bila je i porezna reforma te njezin utjecaj na fiskalne, odnosno razvojne kapacitete i planove gradova.

Ovom prilikom, Željko Turk gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova je istaknuo kako je lokalna i regionalna samouprava u zadnjih nekoliko godina taoc centralne politike.

 - Već dvadeset i nešto godina proračuni u realnim odnosim između centralne vlasti i lokalne samouprave padaju. Tako je 2004. godine država imala 83 milijarde, a općine i gradovi 16, dok danas država ima 128 milijardi, a lokalna i regionalna samouprava 20. - rekao je Turk i pritom dodao kako je država bogata koliko je svaki njezini dio te se mora razmišljati o ravnomjernom razvoju svakog dijelića države.

Gradonačelnik Goran Habuš se osvrnuo na reforme koje su se donosile u posljednih nekoliko godina, počevši od 2008. godine kad je lokalna i regionalna samouprava prosječno na godišnjoj razini izgubila 20 milijuna kuna, te 2015. kada je, prema riječima gradonačelnika, oštećena za 8 milijuna kuna.

Naime, Zakonom o porezu na dohodak jedinicama lokalne i regionalne samouprave smanjuju se proračunski prihodi za 1,5 milijarde kuna.

Milorad Batinić, saborski zastupnik i gradonačelnik Ivanca smatra kako će lokalna i regionalna samouprava izgubiti i više.

- Bilo je najavljeno da ukoliko dođe do smanjenja prihoda u 2016. godini da će država namiriti tu razliku, međutim neće namiriti očekivani rast prihoda lokalnih samouprava. - rekao je Batinić.

Glavni urednik Poslovnog dnevnika, Mislav Šimatović istaknuo je kako će se na današnjem Okruglom stolu nastojati naći rješenja jačanja uloga lokalne samouprave kroz dva ključna procesa, a to su reforma javne uprave i s njom povezan proces decentralizacije. 

 

 

 

Komentari