ljubešćica, svečana sjednica

Foto - Horvatić najavio poseban projekt, Bosilju pljeskali, braniteljima odali priznanje

Ljubešćica još korak bliže nadstandardu koji će uključivati tri nove zgrade s medicinskim, poslovnim i novim društvenim sadržajima...
Objavljeno: 04.08.2022. 22:06

Zadnja izmjena: 01.09.2022. 11:05

Foto: Iva Habulan

Općina Ljubešćica u proteklih 30 godina prešla je put od nedostatka osnovne infrastrukture poput valjane vodoopskrbe do potpune infrastrukturne preobrazbe od 2008. godine do danas, kada najavljuju monografiju posvećenu razvoju općine u samostalnoj Hrvatskoj te nadstandard u vidu potpuno nove zone centralnih sadržaja koja će uključivati tri nove zgrade s medicinskim, poslovnim i novim društvenim sadržajima.

Od čega se sve sastojao taj put, nakon javnih priznanja dodijeljenih braniteljima Mirku Mikulčiću i Damiru Mlinariću, na današnjoj svečanoj sjednici općinskog vijeća slikovito je objasnio načelnik Nenad Horvatić, koji je po petnaesti put u istoj prigodi održao govor.

- Mislim da se golim okom može vidjeti koliko se u tih 30 godina napravilo. Kada danas čujemo one prve političare koji su sjedili na bazenu i strahovali hoće li biti dovoljno vode, imali redukcije, danas imamo problem da li će biti 5G ili 4G. Vremena su se strahovito promijenila. O svemu tome osvrnut ćemo u monografiji, filmu i svečanoj akademiju koje neće biti stranački obojene niti posvećene jednom čovjeku, nego posvećene svim akterima koji su pridonijeli razvoju općine i stvarali općinu kakvu imamo danas. Osvrnut ćemo se, naravno, u jednom manjem dijelu i na rudnike, štreku, sejem.

Bosilju pljesak i ovacije

Da je općina u proteklih 10-ak godina doživjela streloviti uspon, u svojim obraćanjima naglasili su i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, kao svečani uzvanici. Varaždinski gradonačelnik zaradio je pritom pljesak i ovacije, rekavši:

- Dragi svi, na početku da raščistimo neke stvari: ja sam Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina; Socijaldemokratska partija. Vaš načelnik Nenad Horvatić je Hrvatska demokratska zajednica i mogu bez ikakvih ustezanja reći da imate vjerojatno najpropulzivnijeg, najagilnijeg i najboljeg načelnika. (pljesak) Nije stvar u tome da je HDZ na vlasti. HDZ ima još stotine općina gdje je na vlasti. Ali, ni jedna općina se u zadnjih desetak godina nije toliko uzdigla kao Općina Ljubešćica – rekao je Bosilj.

'Uvjeti kakve je imala Njemačka'

Na tragu govora općinskog načelnika, Jenkač je kazao:

- Prije 30 godina još smo vozili na kolima s drvenim kotačima. Danas takva kola mladi mogu vidjeti samo u muzejima. Prije pet godina naši poduzetnici pitali su se kako se Nijemci zadužuju po 3,5 posto, a oni po 13 posto. Danas i mi živimo takav život. Naši poduzetnici zadužuju se po 0,6 ili 2,5 posto. Napredak je vidljiv, ali često ga nismo svjesni.

Lepeza socijalnih davanja

Uz infrastrukturu koju je Općina Ljubešćica izgradila, tijekom minulog razdoblja izgrađen je i socijalni sustav koji uključuje uključuje naknadu za novorođene, sufinanciranje dječjeg vrtića, produženog boravka, stipendije svim studentima, božićnice svim umirovljenicima, kao i subvencije poduzetnicima. Zamjenica župana Silvija Zagorec na tragu toga kazala je: „Upravo to čini dušu općine kojoj su vrata Županije i župana Anđelka Stričaka uvijek otvorena“, te najavila nastavak sufinanciranja produženog boravka.

Uz zonu centralnog sadržaja, prioritet općine u predstojećem razdoblju je dogradnja dječjeg vrtića vrijedna 3,6 milijuna kuna, te izgradnja kanalizacijskog sustava i pročistača vrijedna 30 milijuna kuna. Rekonstrurirat će se i glavna cesta prema Novom Marofu. 

 

Komentari