mi smo na dravskoj ruti

FOTO Do 2020. godine cikloturisti će imati puno ugodnije iskustvo bicikliranja kroz naš kraj

Objavljeno: 16.10.2017. 13:16

Zadnja izmjena: 16.10.2017. 14:59

Foto: Luka Šalamun

Cikloturizam je velika prilika za razvoj turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj, pa tako i u našem kraju. Dravska ruta koja počinje od granice sa Slovenijom prolazi i kroz našu županiju - a onda nastavlja prema Hlebinama, zatim Donjem Miholjcu i, na koncu, prema mađarskoj granici.

No, potrebno je napraviti još puno toga kako bi se razvio cikloturizam na ovim prostorima, pa je danas u Županijskoj palači u Varaždinu potpisan Sporazum o provedbi Operativnog plana razvoja cikloturizma na području naše županije do 2020. Sporazum je - osim same Županije - potpisalo još desetak institucija, uključujući AZRU, Turističku zajednicu Varaždinske županije, PU varaždinska - ali i Udruga "Sindikat biciklista".

- Mi smo udruga koja promiče i bicikliranje i cikloturizam. velika je stvar da je županija krenula u stvaranje ovog plana, poboljšava se mobilnost, ljudima se daje alternativa automobilu. Naša je uloga bila savjetodavna, imamo veliki broj kontakta, radimo na sličnim projektima. - izjavio je Goran Lampelj iz Sindikata biciklista.

- S obzirom na našu bogatu kulturno–povijesnu baštinu, povoljnu klimu, atraktivan okoliš te ostale povoljne uvjete u Varaždinskoj županiji, cikloturizam se nameće kao važan segment naše turističke ponude. Povezanost s drugim županijama, ali i sve ostale pogodnosti poput obogaćivanja smještajnih kapaciteta, lokalne ponude i etno-gastronomije, još su jedan važan dio cikloturizma kao dijela koji je bitan za razvoj kontinentalnog turizma - naglasila je Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana.

Varaždinska županija prijavila je projekt sa proračunom u visini 416.875 kn, a Ministarstvo turizma sufinancirati će projekt u ukupnom iznosu od 350.000 kn, od čega je pola već uplaćeno, a druga će se polovica uplatiti po završetku projekta. Sve to će biti iskorišteno kako bi se izradio idejni projekt biciklističkih ruta, web stranica i mobilna aplikacija koje će objedinjavati sve vijesti vezane uz sport, rekreaciju i turizam na području županije; također će se postojeće rute dopuniti sa odgovarajućom signalizacijom. Kako bi se projekt što uspješnije izveo, ovom svečanom potpisivanju ugovora nazočili su načelnici i gradonačelnici s područja naše županije.

Komentari