Završen vrijedan projekt

Foto - Plenković otvorio Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama, obišao i traženi robotski sustav

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denis Kovačić istaknuo je da je Spinalni centar u pravom smislu nacionalna bolnica i centar, jer se problematikom liječenja pacijenata s teškim spinalnim oštećenjima i bolestima u Hrvatskoj ne bavi nitko osim te bolnice...

Boris Matijašec

Objavljeno: 07.09.2023. 18:42

Zadnja izmjena: 07.09.2023. 21:14

Foto: Boris Matijašec

U Varaždinskim Toplicama danas je otvoren Spinalni centar, u koji je uloženo 18,4 milijuna eura, a njegovom otvaranju bili su, među ostalima, nazočni premijer Andrej Plenković, ministar zdravstva Vili Beroš, varaždinski župan Anđelko Stričak i njihovi suradnici.

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denis Kovačić istaknuo je da je Spinalni centar u pravom smislu nacionalna bolnica i centar, jer se problematikom liječenja pacijenata s teškim spinalnim oštećenjima i bolestima u Hrvatskoj ne bavi nitko osim te bolnice. Raspolaže sa 950 kreveta, od toga je gotovo 500 njih u ugovornom odnosu s HZZO-om, a Kovačić je istaknuo i da 80 posto svih liječenih dolazi iz ostalih županija, a 20-ak posto iz Varaždinske županije, pa je i u tom smislu to nacionalna bolnica. A kako raspolaže i sustavom robotske robotske rehabilitacije, bolnica stvara sasvim novi standardi u liječenju pacijenta, dodao je.

- Zidove smo napravili, opremu smo nabavili, ne bih volio da dođemo u situaciju da neko vrijeme nema tko raditi. Dakle, moramo nešto napraviti u tom segmentu tako da budemo kompletno spremni za skrb pacijenata - poručio je Kovačić.

Stričak: 'Nije bilo lako'

Varaždinski župan Stričak istaknuo je kako realizacija projekta nije bila laka.

- Kad je trebalo krenuti, najprije je došlo iz Ministarstva hajde se vi Varaždinci malo skvrčite, to je previše kvadrata. Krećemo s radovima, pojavljuje se agresija na Ukrajinu, rastu cijene energenata, građevinskih radova, i dolazi pod upitnik cijeli projekt. Bilo je mjeseci kada smo ravnatelj i predsjednik Upravnog vijeća bolnice i ja morali donositi odluke da li platiti anuitete jer se radi o EU projektu ili čuvati sredstva koja imamo za plaće. Ali, zahvaljujući ravnatelju, predsjedniku Upravnog vijeća i Upravnom vijeću te našem pročelniku za zdravstvo, uspjeli smo riješiti sve - kazao je varaždinski župan Anđelko Stričak, zaključivši da ovime Varaždinske toplice postaju centar zdravstvenog turizma.

Ratković: 'Nije to samo zgrada'

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković kazala je da Spinalni centar nije samo zgrada, već mjesto nade, podrške i nesebične brige za pacijente, u kojem će se obavljati rehabilitacija, pružati medicinska skrb i terapije. - Ova investicija nije samo ugrađivanje betona i čelika, već je investicija u ljude, u našu zajednicu i bolju budućnost - poručila je Ratković.

Plenković: 'Ovo je veliko postignuće'

Premijer Plenković ocijenio je da je Spinalni centar veliko postignuće. - Otvaranje Spinalnog centra predstavlja novu kvalitetu zdravstvene usluge u Varaždinskom toplicama, koje baštine ljekovitu termalnu energiju još od rimskih vremena - izjavio je Plenković.

 

Komentari