naljutio ga njihov nedolazak

FOTO: SVEČANA SJEDNICA Martinčević odabrala čipku, Runac leptir mašnu, Batinić parter, a Čačić "Štromara i Divjak"

Objavljeno: 08.09.2017. 20:21

Zadnja izmjena: 08.09.2017. 23:18

Foto: Viktor Hranić

Na današnjoj proslavi Dana Varaždinske županije u glavnoj dvorani HNK pojavili su se, kao što je već uobičajeno, brojni uzvanici - od lokalnih političara i grado/načelnika do saborskih zastupnika, predstavnika ministarstava i veleposlanstava. 

Uvodnu riječ dao je predsjednik županijske skupštine Alen Runac, potom se uzvanicima obratio i vladin izaslanik Anđelko Stričak. "Ova aktualna županijska vlast prvenstveno brine o potrebama i standardu njezinih građana", istaknuo je između ostalog Stričak.

'Ovo znači biti župan!'

Nakon pozdravnog govora međimurskog župana Matije Posavca svoj nešto poduži govor održao je i aktualni varaždinski župan Radimir Čačić, koji je podsjetio i na povijest u posljednjih 900 godina, ali se prvenstveno usmjerio na projekte koje je ostvario u prvih 90 dana svog mandata i koje namjerava uskoro ostvariti. Pritom se izrijekom osvrnuo i na rad prethodnog župana Predraga Štromara.

- Župan je prije svega osoba, on mora biti u stanju minimalni budžet županije pretvoriti u okidač, kapislu, koja će izazvati eksploziju projekata i ulaganja - istaknuo je Čačić svoj temeljni stav o poslu župana. Potom je nabrojao projekte koje - kako je rekao - prethodna županijska vlast nije mogla i znala ostvariti prije kampanje.

- Ovo što sada radimo s Bolnicom jest zato što se nije znalo iskoristiti već spremnih 450 milijuna kuna koje smo imali prije 6 godina. To je strašno, sramota, tako se dugoročno nanosi šteta. - rekao je Čačić o Štromarovoj garnituri.

'Štromar i Divjak nisu stigli doma'

Osim već pokrenutog projekta energetske obnove Bolnice Varaždin te dogradnje pallijativne skrbi u Novom Marofu, Čačić se osvrnuo i na projekte u obrazovanju.

- Nema smisla opet namatati o besplatnom prijevozu koji je riješen 2005. godine. 32 škole i dvorane riješene su još  u mom mandatu i one su bile hardver za ostale projekte. Ovdje nema ministrice Divjak, nije stigla doma, niti Štromara - ni on nije stigao doma. Nije ga nedavno bilo ni u njegovoj Vinici, ja sam tamo stigao - očito da rezultati izbora nisu slučajni. - prozvao je Čačić poimence varaždinske ministre.

- Ministrica Divjak se ne može sastati s nama bez Štromara, a kao neka ministrica. - dodao je Čačić, nabrajajući onda projekte energetske obnove 4 škole i uvođenja informatike.

- Tri se godine pričalo - uglavnom bivši župan koji s time nema ništa - o Aglomeraciji. A to je posao u kojemu županija nema ništa. Radi se o 855,8 milijuna kuna, za ova 3 mjeseca su svi natječaji prošli, osim 203 milijuna kuna natječaja za Hrvatske vode. Prije su svi natječaji padali. Na kraju svog iscrpnog govora Čačić je najavio i skore provedbe projekta ceste prema Zagorju, ali i pruge za Zagreb - unatoč, kako je izjavio, medijskim napisima da je projekt pao.

- Posao župana je koordinirati pomoć, pozivam sve vas koji imate inicijative da ih predložite. - završio je svoj govor Čačić.

 

Komentari