32. godišnjica

Foto - Predsjednica ŽO SDP i Savjet za ratne veterane obilježili pogibelju mirovnih promatrača u Podrutama

Objavljeno: 09.01.2024. 13:29

Zadnja izmjena: 09.01.2024. 13:29

Saborska zastupnica i predsjednica ŽO SDP Varaždinske županije, Barbara Antolić Vupora, i članovi Savjeta za ratne veterane SDP-a Varaždinske županije predvođeni predsjednikom Vinkom Kovačićem, obilježili su kod komemorativne kapele u Podrutama 32. godišnicu pogibelje petero mirovnih promatrača Europske zajednice. 

Oni su stradali 7. siječnja 1992. godine kada je njihov nenaoružan helikopet oborio MIG-21 tadašnje JNA. Zastupnica Antolić Vupora tim prilikom istaknula je kako je Varaždin imao veliku ulogu u Domovinskom ratu, iako na tom području nije bilo bojišnice.

- Osim oslobođenja Varaždina, Ivanščice i zauzimanja skladišta na Banjšćini, tragičan događaj pogibije petero promatrača Europske zajednice ubrzao je proces priznanja RH-a. Obaranje helikoptera bio simboličan pucanj u napore da Europska zajednica izgradi mir u Hrvatskoj i taj je zločin razotkrio velikosrpske planove o razaranju Hrvatske. Imena poginulih mirotvoraca zauvijek su ugrađena u temelje mira i ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu za očuvanje slobode i demokracije na našim prostorima - rekla je.

Komentari