„Dani europske baštine

Foto - Predstavljena bojanka „Dvorci i palače Varaždinske županije“

Objavljeno: 19.10.2022. 13:43

Zadnja izmjena: 19.10.2022. 13:44

Princeze, prinčevi i vitezovi zavladali su danas u Dječjem vrtiću „Tratinčica“ u Varaždinskim Toplicama prilikom predstavljanja bojanke „Dvorci i palače Varaždinske županije“.

Njeno predstavljanje dio je manifestacije „Dani europske baštine 2022. godine u Hrvatskoj“. Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknula je kako Varaždinska županija kontinuirano izrađuje promotivne materijale za djecu, a ovo je prvi materijal s temom kulturne baštine.

- Ovo je način na koji želimo najmlađima približiti kulturnu baštinu Varaždinske županije u kojoj imamo više od 300 kulturnih dobara. Ova bojanka obuhvaća 19 dvoraca i 14 palača. Vjerujemo da ćemo na prihvatljiv, zanimljiv i edukativan našim najmlađim stanovnicima približiti naša kulturna dobra te u njima probuditi interes da sa svojim odgojiteljima ili roditeljima posjete naše dvorce i palače – izjavila je zamjenica Silvija Zagorec naglasivši kako je bojanka tiskana u 800 primjeraka te će biti podijeljena dječjim vrtićima diljem Varaždinske županije.

Bojanku je ilustrirala Mateja Rusak, jedna od mentorica u Centru izvrsnosti za likovnu umjetnost koja je naglasila kako je bilo zanimljivo raditi na ovakvoj vrsti bojanke. Osim 800 primjeraka u tiskanom izdanju, bojanka će biti dostupna i u PDF formatu. Ujedno font bojanke prilagođen je i osobama koje imaju poteškoće u čitanju.

Predstavljanju bojanke prisustvovale su direktorica TZ Varaždinskih Toplica Lana Husnjak i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

- Djeca su već i prije ove bojanke napravili jednu slikovnicu pa je ova nova bojanka samo nadogradnja i poticaj da se kroz učenje o našoj povijesti i nadalje razvija njihova mašta.  Upravo bojajući dvorce upoznati će se s ljepotama i povijesnim vrednotama Varaždinske županije koje će imati i prilike posjetiti uživo – rekla je gradonačelnica Ratković.

Svi zainteresirani vrtići svoje zahtjeve za bojankom mogu uputiti i na mail adresu: [email protected].

Komentari