Međunarodni dan rijeke Drave

Foto - Stričak: Bitna je briga o zaštiti rijeke Drave

Objavljeno: 21.09.2023. 19:29

Zadnja izmjena: 21.09.2023. 20:59

Foto: Boris Matijašec

U Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije danas je obilježen Međunarodni dan rijeke Drave, u organizaciji Varaždinske županije i Sveučilišta Sjever, a u nizu održanih predavanju naglasak je bio na zaštiti te rijeke.

 - Koliko je rijeka Drava bitna najbolje govori njezina zaštita. A ona je višestruko zaštićena - kao rezervat Parka Mura-Drava, potom kao Natura 2000. i kao rezervat biosfere. To je jedini takav rezervat biosfere u svijetu koji se proteže kroz pet država i najveći u Europi. Svi ti podaci govore koliko je rijeka Drava bitna ne samo u hrvatskim, nego i u europskim razmjerima - izjavio je tom prigodom varaždinski župan Anđelko Stričak. Dodao je da pored nje obitava oko 200 vrsta ptica, a najraznolikija je po ribljem fondu te zaključio da je zaista bitno voditi brigu o njezinoj zaštiti, što Varaždinska županija i radi, a javnost podržava. 

 U sklopu programa obilježavanja dana rijeke Drave, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije Sanja Kopjar navela je sve novosti koje Varaždinska županija radi na zaštiti i očuvanju Drave, s naglaskom na Plan upravljanja Regionalnim parkom Mura-Drava i pridruženim 
zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže, a predstavnica Sveučilišta Sjever, profesorica Lovorka Gotal Dmitrović govorila je o kvaliteti vode rijeke Plitvice tijekom 35 godina, kao rijeke koja je cijelim svojim tokom unutar Varaždinske županije te je ujedno i jedna od najznačajnijih pritoka rijeke Drave. 

Nakon predavanja organizirana je izložba slika "Moja Drava" varaždinskog umjetnik koji stvara i djeluje u Gornjoj Voći, Roberta Garafolića.

Komentari