Općina Visoko

Foto - Župan i ministrica kulture obišli Utvrdu Čanjevo

Objavljeno: 22.09.2023. 18:53

Zadnja izmjena: 22.09.2023. 19:13

Foto: Boris Matijašec

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek danas je u pratnji varaždinskog župana Anđelka Stričaka i suradnika te načelnika Općine Visoko Dragutina Matekovića, obišla poznati visočki arheološki lokalitet - Utvrdu Čanjevo.

 Župan Stričak, prije 22 godine kao tadašnji načelnik Općine Visoko pokrenuo je arheološka iskapanja, odnosno istraživanje Utvrde Čanjevo, a koju godinu kasnije i osnivanje Udruge Praškocijeve haramije.

- Cilj osnivanja udruge bio je, i dan danas je, davanje dodatnog sadržaja lokalitetu, odnosno prikaz života stanovnika tog doba - 1590. godine. U sve to je bio uključen stručni voditelj Luka Bekić. Bez njega teško da bi sve to zaživjelo. Utvrda je danas najposjećeniji i najprepoznatljiviji lokalitet tog kraja - rekao je župan te napomenuo kako bez financijske pomoći Ministarstva kulture Utvrda bi i dalje bila neotkrivena te da je idući korak njezina zaštita.

Obuljen Koržinek: Zanimljivo i lijepo prezentirano nalazište

Ministrica  Obuljen Koržinek istaknula je da su istraživanja dosta dugo trajala, te da je pronađeno zaista zanimljivo nalazište na lokalitetu koji je već sad zanimljiv i lijepo prezentiran. - Drago mi je da i župan i načelnik imaju planove s još jednom višom razinom prezentacije, koja će onda sigurno privući posjetitelje ne samo na ovaj zanimljivi arheološki lokalitet, nego i u ovu prekrasnu prirodu u Općini Visoko  - kazala je Obuljen Koržinek.

Mateković: Dosad u Čanjevo Ministarstvo uložilo 328 tisuća eura

Ministarstvo kulture je do sada u Općini Visoko, samo u Utvrdu Čanjevo, uložilo 327.825,33 eura, dok je Općina Visoko uložila 114.322,83 eura.

- Samo ove godine je od strane Ministarstva za Utvrdu Čanjevo osigurano 20 tisuća eura. Mogu slobodno reći da je Utvrda postala prepoznatljivi simbol naše Općine, ali i jedan od simbola Varaždinske županije – rekao je načelnik Mateković, napomenuvši da to nisu jedina sredstva koje je Općina ove godine dobila od Ministarstva kulture.

Komentari