160. obljetnica

Foto - Stričak: Naši vatrogasci moderno su opremljeni i uvježbani

Objavljeno: 15.06.2024. 14:41

Zadnja izmjena: 15.06.2024. 14:49

U nastavku obilježavanja 160. obljetnica osnivanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor, danas je održana svečana sjednica Hrvatske vatrogasne zajednice, na koju je uz brojne uzvanike bili nazočni i varaždinsku župan Anđelko Stričak te potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izvijestili su iz Županije.

Župan Stričak osvrnuo se u svom govoru na mimohod i vježbu održanu u petak, kada se moglo vidjeti čime vatrogasci raspolažu kada je u pitanju vozni park, oprema i tehnika. 

- Danas su naši vatrogasci moderno opremljeni, uvježbani i osposobljeni za svaku zadaću. Niti jedna Vlada dosada, kao ova premijera Andreja Plenkovića, nije vodila toliko brige o vatrogastvu. To je posebno važno u situaciji kada se dogode prirodne katastrofe kao što je to bilo prošle godine u Varaždinskoj županiji, kada sam od 28 gradova i općina u 24 njih proglasio elementarnu nepogodu. U tim situacijama vatrogasci su bili prvi na terenu i prvi su priskočili u pomoć - zaključio je Stričak.

U Županiji više od 9 tisuća vatrogasaca

Predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedjeljko Vukalović, pak, naglasio je da je vatrogastvo Varaždinske županije perjanica hrvatskog vatrogastva.

- To nije samo iz razloga što imamo najstarije vatrogasno društvo u Hrvatskoj i istočnoj Europi, nego zbog toga što je ovdje tradicija vatrogastva, prenosi se s koljena na koljeno sa oca na sina, sa djeda na unuka. To je zalog tome da mi imamo vatrogastvo kroz puno generacija - naglasio je Vukalović, dodavši da Varaždinska županija broji 122 vatrogasna društva, preko 9 tisuća vatrogasaca te preko 2 tisuće operativaca.

 

Komentari