FOTO: Studenti na varaždinskom FOI-u danas ne spavaju, u tijeku natjecanje u programiranju

Objavljeno: 21.11.2015. 12:41

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 13:02

Studenti na varaždinskom FOI u subotu neće spavati. No, nije riječ o nikakvoj studentskoj zabavi već drugom po redu u natjecanju programiranju "Ready, steady, code!".

Timovi će unutar 24 sata intenzivnog programiranja pokušati razviti kompletno aplikacijsko i web rješenje, a tema ovogodišnjeg natjecanja je paintball.

- Ove godine smo se nešto manje pripremali za natjecanje. Pripreme su trajale oko mjesec dana i naoružali smo se strpljenjem - rekao je Josip Trupina, student varaždinskog FOI-a koji je dio ekipe Bastion.

Natjecanje zajedničkim snagama organiziraju Fakultet organizacije i informatike te tvrtka Asseco SEE iz Zagreba. Nagrada za 1. mjesto iznosi 17.000, za 2. mjesto 10.000, a za 3. mjesto 5.000 kuna. Za njih će se boriti čak 10 timova, ukupno 38 natjecatelja. Prvi put ove godine natjecat će se i ženski tim.

- Očekujemo minimalno treće mjesto - dodao je Trupina.

Čak pet timova dolazi s varaždinskog FOI-a, dok su u konkurenciji biti i učenici Tehničke škole Ruđer Bošković, Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, ostatak čine timovi studenti Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER, Zagreb), Tehničkog veleučilišta Zagreb (TVZ, Zagreb) i Filozofskog fakulteta u Osijeku (FFOS).

Svaka ekipa ima svog mentora i kasnije će rješenje na zadani problem prezentirati stručnom žiriju koji se sastoji od stručnjaka iz privrede i akademske zajednice.

- Članovi žirija za vrijeme natjecanje obilaze timove, a kasnije ocjenjuju njihov rad. Gleda se ono što se inače ocjenjuje pri izradi softverskih rješenja. Kako je pogođena tema, kako je riješena tehnološkom nivou i jeli jednostavna za korištenje. Programiraju u 24 sata i tako se najbolje susreću s onime što ih čeka na tržištu rada - rekao je član žirija, Ratko Olujić.

Dozivnom i samom organizacijom vrlo je zadovoljan dekan FOI-a.

- Prošle godine krenule se dosta neambiciozno, no natjecanje je imalo vrlo pozitivan odjek što nam je bio dodatan motiv da se organizira natjecanje i ove godine. Jako je zahtjevno u 24 sata napraviti cjelovit sustav. To je vrlo zahtjevno i za iskusne programere. Radite 24 bez spavanja pa se počinjete i griješiti, no mladi ljudi su to prošle godine napravili zaista dobro - rekao je dekan FOI-a Neven Vrček.

Iz tvrtke Asseco SEE iz Zagreba ističu da natjecanje nije napravljeno samo radi natjecanja.

- Prošle godine napravljena je aplikacije Kap života koja će izravno će povezivati darivatelje krvi s institucijama koje prikupljaju krv te tako pomoći u spašavanju života. To je vrijednost natjecanja i vjerujem da će se i ove godine napraviti aplikacija koja će biti od šire društvene koristi - istaknula je Mirta Šimunić iz tvrtke Asseco.

Na to je ponosan i dekan jer je baš ekipa iz varaždinskog FOI- napravila aplikaciju Kap života na prošlogodišnjem natjecanju.

- Imamo mladih i talentiranih programera na FOI-u i oni se zapošljavaju prije nego što diplomiraju. Jedini problem je što sve više odlaze u inozemstvo i to nas žalosti. Nadam se da će se vratiti - zaključio je Vrček.

Komentari