25 godina varaždinske županije

FOTO: SVEČANA SJEDNICA Župan Čačić najavio početak projekta većeg od Pelješkog mosta

Čačićev govor, možda protivno očekivanjima, bio je poprilično svečarski i sasvim bez političkih tenzija. Saborskom zastupniku Anđelku Stričaku zahvalio se na osobnom zalaganju kod Vlade RH, a prisutne ministre Predraga Štromara...
Objavljeno: 07.09.2018. 20:16

Zadnja izmjena: 08.09.2018. 17:27

Foto: Viktor Hranić

U varaždinskom kazalištu održana je svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj je župan Varaždinske županije Radimir Čačić najavio početak, kako je naglasio – trenutno najvećeg projekta u Hrvatskoj, većeg i od Pelješkog mosta.

Riječ je o sjevernoj pruzi Čakovec – Varaždin – Krapina – Zagreb, koju je župan najavljivao u kampanji – U godinu i četiri mjeseca, uspjeli smo zakasniti godinu dana u pripremi. No, konačno je otvoren natječaj, osigurana su sredstva i ovih dana počinje rad na idejnom rješenju. Nadam se da ćemo malo ubrzati tempo jer su naše željeznice nešto najsporije što sam ikada vidio. Tako rade, tako voze i tako grade. Uspjelo nam je na dolje prepoloviti brzinu od prije 70 godina – rekao je Čačić.

Čačićev govor, možda protivno očekivanjima, bio je poprilično svečarski i sasvim bez političkih tenzija. Saborskom zastupniku Anđelku Stričaku zahvalio se na osobnom zalaganju kod Vlade RH, a prisutne ministre Predraga Štromara i Blaženku Divjak ovaj put nije prozvao za povrat duga Županiji. Ponovno je, međutim, rekao da se to pitanje neće riješiti zbog izmjene zakona nego naprosto - zbog već donesene presude, a zateznu kamatu u visini 14 posto smatra zadovoljavajućim prinosom u odnosu na trenutnu cijenu kapitala.

'Snovi stvaraju budućnost!'

- Snovi stvaraju budućnost. Jedna od tih vizija je taj najveći projekt danas u Hrvatskoj, sjeverna pruga. Ono što bih ipak ovdje želio podijeliti s vama, rečenica je Theodora Roosevelta koji je bio vizionar i pragmatik. Prepoznao je idejnu Panamskog kanala i realizirao ga. Rekao je – napravi što možeš, s onim što imaš i tamo gdje jesi. Mi ćemo se toga držati i zato sam siguran u našu uspješnu suradnju na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini, jer nam je cilj isti – da građanima u Hrvatskoj bude bolje – zaključio je župan.

Prigodnim filmom naznačeno je da je provedeno ili u fazi projekata u vrijednosti 700 milijuna kuna, daleko najviše u Hrvatskoj kada je riječ o EU fondovima; pri čemu je uz infrastrukturne zahvate posebno izdvojeno brendiranje bučinog ulja, razvoj privatnih smještajnih kapaciteta te početak razvoja balonaštva kao doprinos turističkom razvoju. Također, istaknut je i uspjeh kada je riječ o osiguranju poljoprivrednih usjeva, koje je sufinacirala Županija, a što je rezultiralo rastom osiguranika s njih 5 na 355. Vraždinska županija ovom svečanošću ujedno je proslavila 25 godina postojanja.

Komentari