Dan ružičaste vrpce

Foto - U podne pušteni baloni u znak sjećanja na žene preminule od raka dojke  

Objavljeno: 07.10.2023. 17:49

Zadnja izmjena: 07.10.2023. 18:04

Točno u podne s Franjevačkog trga u Varaždinu u zrak su pušteni ružičasti baloni u znak sjećanja na sve žene iz Varaždinske županije i Hrvatske koje su preminule od raka dojke u sklopu javnozdravstve akcije Dan ružičaste vrpce, izvijestili su iz Varaždinske županije.

Ta akcija i ove godine održana je prve subote u mjesecu s ciljem podizanja svijesti o raku dojke, a organizirao ju je Mammae klub Varaždin, u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije i Ligom za borbu protiv raka Varaždinske županije i pod pokroviteljstvom Županije.

Ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu članice Mammae kluba Varaždin i Udruge žena Maruša iz Maruševca, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije i učenici Medicinske škole Varaždin građanima su dijelili ružičaste vrpce te edukativno-promotivne materijale, a svi zainteresirani su mogli izmjeriti tlak i šećer u krvi, dodaje se u priopćenju.

Stričak apelirao da se žene odazivaju na preglede 

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec apelirali su da se žene odazivaju na mamografske preglede.

- U Varaždinskoj županiji rak dojke je, nažalost, i dalje najčešća vrsta karcinoma kod žena, a godišnje oboli oko 100 žena. Prema zadnjim podacima, od raka dojke je 2020. godine preminulo 27 žena, a 2021. 28 žena. Stoga sve pozivam da se odazovu na nacionalni preventivni program kojim koordinira županijski Zavod za javno zdravstvo, a preglede obavljaju djelatnici Opće bolnice Varaždin – istaknuo je varaždinski župan Anđelko Stričak.

Marković: Preventiva i dijagnoza u ranoj fazi znače život

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković je istaknuo kako se Grad Varaždin uvijek rado odaziva na ovakve akcije, svjesni koliko je bitna preventiva. 

- Nažalost, puno je žena koje se još uvijek ne odazivaju na preventivne preglede, možda i s nekim strahom što će se otkriti. No, ako se bolest otkrije na vrijeme, postoci izlječenja su veliki i oboljeli mogu nastaviti dalje sa svojim životom. Treba zato raditi na osvještavanju, na tome da se taj strah od pronalaženja bolesti umanji, da preventivni pregled ne bude tabu i da svi budu svjesni da preventiva i dijagnoza u ranoj fazi znače život – rekao je Marković.

Komentari