21% siromašnih učenika u županiji

FOTO U Varaždinskoj županiji besplatan školski obrok osiguran je za 2 196 osnovnoškolaca, ali tu se ne staje

Objavljeno: 22.02.2018. 12:41

Zadnja izmjena: 22.02.2018. 12:48

Varaždinska županija je besplatan školski obrok osigurala za 2 196 djece u riziku od siromaštva, koja pohađaju 33 škole čiji je osnivač Županija. Od toga se za 1 492 djece obrok financira novcem iz EU fonda i državnog proračuna, a za 704 djece iz županijskog proračuna.

Ovo su podaci izneseni na današnjoj konferenciji projekta „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2017.-2018.)“ na kojoj su uz župana Radimira Čačića, njegovog zamjenika Tomislava Paljaka i pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport  Miroslava Huđeka, bili i ravnatelji 33 osnovne škole.

Ovaj projekt koji je Varaždinska županija u listopadu prošle godine među prvima predala Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ocijenjen je s maksimalnih 20 bodova te je na temelju toga odobren maksimalan iznos prihvatljivih troškova, točnije 1 499 627 kuna bespovratnih sredstava iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije te iz državnog proračuna.

Za još 704 djece, koja nisu obuhvaćena ovim projektom, a također su u riziku od siromaštva, školski obrok financira Varaždinska županija sa 670 000 kuna iz vlastitog proračuna. Na taj način je za obroke osigurano više od 2,1 milijun kuna.

Spremni smo vlastitim sredstvima platiti projekt besplatnih obroka i za srednjoškolce

- Odlučili smo da će glavni kriterij za uvrštenje djece u projekt biti visina dječjeg doplatka. Nažalost, u Varaždinskoj županiji kriterij rizika od siromaštva zadovoljava čak 2 196 djece, pa smo odlučili da ćemo za 704 djece, koja nisu ušla u projekt, školsku prehranu financirati vlastitim sredstvima – rekao je Čačić

Ove školske godine 33 škole, čiji osnivač je Županija, pohađa ukupno 10 433 učenika, a besplatan školski obrok osiguran je za njih 21 posto.

- Ako smo mi za 21 posto učenika naših osnovnih škola sa sredstvima EU fondova, državnog i županijskog proračuna uspjeli osigurati besplatne obroke, tada za državu nije nesavladivo da za sve učenike osigura besplatan topli obrok u školi. Isti problem u srednjim školama nužno je razriješiti zahtjevom ministarstava za demografiju te obrazovanje prema EU fondovima. Takav projekt spremni smo platiti i vlastitim sredstvima, a zahtjev prema tim ministarstvima smo uputili – rekao je Čačić

 

 

Komentari