ispred županije

Foto -U Varaždinu obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 22.09.2022. 12:24

Zadnja izmjena: 22.09.2022. 12:24

„Za nasilje opravdanja nema!“, poručila je to danas na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama zamjenica župana Silvija Zagorec zajedno s članovima Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Varaždinske županije.

Županijski tim je obilježavanje organizirao ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu, a građanima su dijeljeni informativni materijali i cvijeće. 

 - Želimo poručiti da nema opravdanja za nasilje bilo koje vrste, psihološko, ekonomsko ili fizičko. Druga poruka je da želimo osnažiti žene da prijave nasilje, bez osjećaja srama, manje vrijednosti ili osude okoline. Konačno, želimo osvijestiti javnost da svaka osoba, bez obzira na spol, dob ili društveni status, zaslužuje sigurnost u svojoj obitelji i u zajednici u kojoj živi i djeluje. Stoga će Varaždinska županija i dalje podupirati ovakve akcije, a sve s ciljem da senzibiliziramo javnost te da se zajednički borimo s tim problemom, jer nažalost već sutra bi moglo biti prekasno – istaknula je Silvija Zagorec.

Podaci Policijske uprave varaždinske pokazuju značajan porast kaznenih djela nasilja u obitelji.

- U prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno je 246 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, što je tri posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Nažalost, kad su u pitanju kaznena djela nasilja u obitelji, zabilježen je porast od 80 posto u odnosu na prošlu godinu. Konkretno, prošle godine je u osam mjeseci bilo 26 kaznenih djela, a ove godine ih je 47 – naveo je predsjednik Županijskog tima Siniša Česi.

Kako potražiti pomoć

I u Varaždinskoj županiji postoje sigurne, anonimne i besplatne telefonske linije koje su dostupne od 0 do 24 sata: žrtve nasilja pomoć mogu dobiti na broj 116-006 ili na broj 112. Osim toga, Županijski tim otvorio je stranicu https://www.facebook.com/zupanijskitim.varazdin1 na kojoj svi zainteresirani mogu dobiti informacije o vrstama i posljedicama nasilja. 

 

 

Komentari