svečano otvorenje

eTV/FOTO: U Varaždinu otvoreno novo reciklažno dvorište vrijedno 4,5 milijuna kuna

Objavljeno: 10.07.2017. 15:11

Zadnja izmjena: 10.07.2017. 16:12

Foto: Luka Šalamun

Od danas otpočinje s radom posebno reciklažno dvorište Varaždin na lokaciji Motičnjak na kojem će Varaždinci moći odvoziti svoj otpad iz domaćinstva, a koji se ne prikuplja u redovnom odvozu. 

>>Štromara smo pitali za komentar odlaska Vlašića iz Varkoma, Josipa Drevena iz HNS-a

Otvorenju su nazočili, valja primjetiti, brojni poznati uzvanici, a između ostalih, potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te kao domaćin svečanog otvorenja gradonačelnik Ivan Čehok

- Vrijednost ovog projekta iznosi 4,5 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša sufinancirao je s 43% ovaj projekt koji je veliki benefit za sve naše građane, a pogotovo za prirodu i okoliš. Do sada nismo imali ovakav tip reciklažnog dvorišta, općenito ih je u cijeloj Hrvatskoj premalo. Ova usluga za naše građane je besplatna dok će za pravne osobe postojati poseban cjenik. Građani ne trebaju brinuti ni o tome kako će to odvajati jer će u 8 mjesecu svima na kućnu adresu zajedno s računima stići i detaljne upute. - rekao je Ivan Čehok.   

Dovoženje otpada uz predočenje dva dokaza

Uvodni govor održao je direktor Čistoće d.o.o. Davor Skroza koji je napomenuo kako Varaždinci mogu dovesti u Reciklažno dvorište sve vrste otpada bez ikakvog ograničenja, osim onog građevinskog čija je najveća dopuštena masa 200 kilograma. Također je nadodao kako je potrebno ispuniti dva uvjeta: onaj gdje osobnom iskaznicom dokazujete da živite na području grada Varaždina, a drugi da nemate nikakva dugovanja prema tvrtki Čistoća d.o.o.

U reciklažno dvorite nema potrebe donositi onu vrstu otpada koja se već prikuplja odvojeno na kućnom pragu (papir i karton, plastika, tetrapak, metalna i staklena ambalaža, tekstil i glomazni otpad). Ovo reciklažno dvorište predviđeno je i kao edukacijski centar za mlade kako bi se na vrijeme podigla svijest o očuvanju okoliša, a i nadamo se da će time u budućnosti prizora divljih odlagališta u prirodi biti što manje. 

 

Komentari