Varaždin

Foto - Ugovoreno 7 milijuna eura za nove prostore Državnog arhiva

Objavljeno: 24.09.2023. 20:16

Zadnja izmjena: 24.09.2023. 20:29

U Državnom arhivu u Varaždinu u petak su potpisani ugovori kojim se osiguravaju sredstva za izvođenje radova na rekonstrukciji zgrada Vojne pekare za potrebe Državnoga arhiva u Varaždinu, izvijestili su danas iz Grada Varaždina.

Ukupna vrijednost projekta je 6,84 milijuna eura, a razdoblje provedbe je dvije godine. Ugovore su potpisali ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu Damir Hrelja te predstavnici Zajednice ponuditelja Core upravljanje iz Varaždina Zvjezdana Erceg i Oprema-pit iz Ludbrega Alen Sabol, navodi se u priopćenju.

- Ova investicija ide iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Najsretniji će biti varaždinski franjevci jer se većina arhivske građe čuva u Franjevačkom samostanu, a u roku od dvije godine sve će se to preseliti na prostor bivše Vojne pekare. To je važno za naš grad. Želim ponovo izraziti zadovoljstvo dobrom suradnjom s ministricom kulture  – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Župan Anđelko Stričak istaknuo je kako je ovo važna investicija za sve buduće naraštaje. - Gledano financijski, ovih sedam milijuna eura koliko će se 
uložiti u adaptaciju i rekonstrukciju Vojne pekare za potrebe Državnog arhiva u Varaždinu nije trenutačno najveća investicija koja se odvija u Gradu 
Varaždinu, odnosno Varaždinskoj županiji. Ali, ovo je jedna od značajnijih investicija u kojoj će napokon Arhiv dobiti adekvatan prostor. Zahvaljujući njoj, uposlenicima Arhiva će se omogućiti da lakše prikupljaju građu, odnosno da trajno pohrane dašak vremena u kome živimo, da budući naraštaji mogu jednog dana proučavati čime su se to Varaždinke i Varaždinci bavili, što su postigli, koji izazovi su ih brinuli i slično – izjavio je Stričak.

 
 

Komentari