presica u reciklažnom dvorištu

FOTO Varaždinci dobivaju i treću kantu za otpad - ali i kazne za nesavjesne te vjerojatno i više cijene odvoza

Objavljeno: 07.11.2017. 12:16

Zadnja izmjena: 07.11.2017. 12:17

Foto: Luka Šalamun

Od 1. studenog stupila je na snagu vladina Uredba o gospodarenju otpadom, koja daje rok gradovima i općinama do kraja siječnja 2018. da donesu odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog otpada. 

Kako je danas na presici u reciklažnom dvorištu pojasnio i direktor Čistoće Davor Skroza, Uredba i određuje da se cijena odvoza sastoji od 3 dijela

  • fiskni trošak komunalne tvrtke
  • varijabilni dio - koji ovisi o količini otpada (koliko bacite toliko platite)
  • visina ugovorne kazne za one koji ne razvrstavaju otpad - ili ga bacaju na neprimjereno mjesto. Kazne bi trebali naplaćivati komunalni redari. 

- Vjerojatno je da bi se podigla cijena fiksnog dijela, ali bi se s varijabilnim dijelom to pokušalo kompenzirati. Odluka Grada definirat će se hoće li se plaćati odvoz po volumenu ili koliko se puta odvozi otpad. - pojasnio je Skroza, dodajući kako se cijena odvoza otpada kod nas nije mijenjala još od 1997. godine.

'Za sada cijene neće biti više'

U skladu s uredbom, Varaždinci koji već imaju dva spremnika - za miješani i za otpad koji ide u reciklažno dvorište, uskoro bi trebali dobiti spremnik i za biorazgradivi otpad. Gradovi i općine koji ne budu donijeli odluku u propisanom roku - morat će plaćati penale, što bi u konačnici išlo iz džepa građana.

- Varaždin je spreman za provedbu - mi smo već počeli raditi 2002. sa selektivnim odlaganjem otpada. Svi građani koji žive u stambenim zgradama i koji ne žele sami kompostirati u dvorištima dobit će treću kantu, onu za bio-otpad. Do kraja godine će dobiti kantu, natječaj je već raspisan. Time bi smanjili masu otpada za 40 do 50%. - izjavio je gradonačelnik Čehok, koji je dodao i da će Grad u roku od nekoliko godina dobiti podzemne spremnike, što će značiti i manje smrada na ulicama. Uz to, kako je rekao Čehok, trebale bi se izgraditi i sortirnice, koje bi donijele gradu dodatno rasterećenje od otpada.

- Za sada - ponavljam, za sada - neće biti dizanja cijene. Sigurno je da ovakav način prikupljanja nosi nešto višu cijenu, ali vidjet ćemo koncem siječnja kakvi će biti efekti. No, neće biti drastičnog povećanja. - naglasio je Čehok.

Komentari