60 milijuna kuna za 22 škole

FOTO Završena energetska obnova OŠ u Bednji vrijedna gotovo 2,3 milijuna kuna

Objavljeno: 13.06.2018. 09:55

Zadnja izmjena: 21.06.2018. 12:45

U Osnovnoj školi Franje Serta Bednja održana je u utorak, 12. lipnja, završna konferencija projekta ,,Energetska obnova zgrade OŠ Franje Serta u vrijednosti od 2 204 761 kuna. 

Iz proračuna Varaždinske županije te iz Ministarstva regionalnoga razvoja i Fondova EU projekt se financira s 905.446 kune, odnosno 43 posto.

- Ovo je bila odlična prilika da se nakon 30 godina obnovi naša škola. Zime su u ovom kraju duge i oštre, a stolarija nije bila obnavljana od davne 1972. godine, te smo zbog toga morali dogrijavati učionice. Zahvaljujemo našem osnivaču Varaždinskoj županiji, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao partneru, AZRA-i koja nas je pratila tijekom cijelog projekta, projektnom uredu Tesla koji je izradio prihvatljiv projekt. Školu pohađa 139 učenika, a imamo 32 zaposlenika. Ovim projektom smo podigli standard, a istovremeno se kod učenika i zaposlenika podiže svijest o potrebi štednje energije, kao i o važnosti obnovljivih izvora energije - rekla je ravnateljica škole Sanja Majcen

Na starom dijelu zgrade postavljene su toplinska ovojnica i toplinska izolacija, zamijenjena je stolarija, a ujedno su ugrađeni toplinski kolektori te je postavljena regulacija grijanja. Svime time će se doprinijeti smanjenju potrošnje energije za grijanje, odnosno hlađenje za 69,14 posto na godišnjoj razini.  

Više od 60 milijuna kuna za obnovu 22 škole 

- OŠ Franje Serta Bednja sada je prekrasno zdanje koje će ostvarivati ogromne uštede energije. Riječ je o drugoj od ukupno 216 obrazovnih ustanova u Hrvatskoj u kojoj su završili radovi na energetskoj obnovi u okviru poziva za javne ustanove koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Prva obnovljena škola je bila Srednja škola Novi Marof, dok će sljedeći mjesec biti gotovi i radovi u OŠ Veliki Bukovec. U ove tri škole će ukupno biti uloženo 9 milijuna kuna, od čega 4 milijuna kuna iz EU, a 2 milijuna kuna iz proračuna Varaždinske županije, odnosno iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.  Odobreno je svih 10 naših projekata energetske obnove škola u koje će biti uloženo 40-ak milijuna kuna, a  na jesen planiramo prijaviti još devet škola, Srednju školu Arboretum Opeka i osam područnih škola. Kad se sve to zbroji, Varaždinska županija će uložiti više od 60 milijuna kuna u energetsku obnovu 22 škole, pri čemu je 30 milijuna kuna EU novca – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak

Na završnoj konferenciji projekta, uz oszale uzvanike, bili su i načelnik Općine Bednja Damir Poljak i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek. 

Komentari