završna konferencija

Foto - Završio projekt "Citycircle" posvećen kružnom gospodarstvu, evo o čemu se radi

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.03.2022. 12:19

Zadnja izmjena: 23.03.2022. 12:19

Foto: Luka Šalamun

Danas se održala završna konferencija EU projekta  "Citycircle" kojeg su protekle tri godine provodili Grad Varaždin i Razvojna agencija Sjever - DAN.

Projekt se provodio i s s drugim dionicima iz Varaždina - Gradskom tržnicom, Čistoćom, OPG Vrček, ali i Regionalnom energetskom agencijom Sjever te poduzećem CROTEH d.o.o. Cilj cjelokupnog projekta je, prema riječima direktora Razvojne agencije Sjever - DAN Željka Bedekovića, prezentiranje cirkularne ekonomije, odnosno da ''smeće nije otpad' te da 'otpad nije smeće' nego da se može ponovno koristiti.

- Imali smo jedan zanimljivi pilot projekt kojeg ćemo danas prezentirati gdje je Čistoća uzimala otpad s Gradske tržnice, vozila na OPG Vrček i kasnije se supstrat vraćao na nasad lješnjaka u vlasništvu Gradske tržnice gdje smo u konačnici opet dobili konačan proizvod, lješnjak - rekao je Bedeković.

Uz partnere iz Varaždina, projekt punog imena  "Citycircle  - središta kružnog gospodarstva u perifernim urbanim centrima Srednje Europe" je okupio lokalne samouprave te institucije i organizacije iz Slovačke, Italije, Slovenije, Austrije i Njemačke. Ukupna vrijednost provedenih aktivnosti veća je od 2 mil. €, a 85% proračuna sufinancirala je Europska unija iz programa "Interreg Central Europe".

Komentari