projekt za poboljšanje zdravlja

FOTO Živimo li u zdravoj zajednici i idu li naša djeca u zdrave škole? Evo naših 5 najvećih problema...

Objavljeno: 23.10.2017. 11:28

Zadnja izmjena: 23.10.2017. 11:36

Foto: Luka Šalamun

Život u zdravoj zajednici i pohađanje zdrave škole - svako bi normalno društvo to postavilo za svoje primarne ciljeve. Iako kod nas situacija nije loša, ipak imamo određenih problema, koje ćemo ovdje i navesti.

Prema istraživanju koje je izradilo sliku zdravlja Varaždinske županije još 2003. godine, ovo je naših pet prioritetnih problema:

  • kardiovaskularne bolesti 
  • rak debelog crijeva 
  • borelioza (lajmska bolest)
  • zdravstveno ispravna voda za piće
  • alkoholizam i druge ovisnosti kod srednjoškolske populacije

- Ima tu puno prostora za popravljanje - u prevenciji kardio-vaskularnih bolesti, ranog otkrivanja raka te u participaciji građana u kreiranju zdravstvenih politika. - izjavila je Irena Stipešević-Rakamarić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) naše županije.

Kako popraviti situaciju?

Izjava doktorice Stipešević-Rakamarić dana je u okviru današnjeg 4. međunarodnog sastanka na temu zdravijih zajednica, koji se upravo održava u varaždinskom Park Boutique hotelu. Radi se o projektu koji traje već godinu dana, a koji bi trebao doći do odgovora na pitanje što zajednicu čini fizički, psihički i socijalno zdravom. 

U projektu sudjeluje uz naš HZJZ sudjeluje još 7 partnera iz isto toliko europskih zemalja, poput Španjolske, Danske, Turske i Poljske. Radi se o predstavnicima općina i nevladinih organizacija. U fokusu rasprave jest jačanje roditeljskih vještina - jer su oni odlučujući faktor u podučavanju djece zdravom životu. Razvija se i jedna aplikacija, koja bi trebala pomoći u ovoj poduci. Među nekoliko predavača biti će i prof.  dr. sc. Selma Šogorić iz Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", ujedno i prof. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i predsjednica Hrvatske Mreže Zdravih Gradova (HZMG). Podsjetimo, kako se Varaždinska županija pridružila Hrvatskoj mreži zdravih gradova 2001. godine.

Komentari