7 najstarijih gimnazija u hrvatskoj

FOTO Županija danas ugostila profesore i učenike šest najstarijih hrvatskih gimnazija

Objavljeno: 02.02.2018. 13:28

Zadnja izmjena: 02.02.2018. 13:31

Foto: Viktor Hranić

Možda nekima u našem kraju još nije poznat podatak da je Prva gimnazija u Varaždinu jedna od najstarijih u Hrvatskoj. Osnovana još 1636. godine, mlađa je samo od još 3 hrvatske gimnazije.

A ni te 3 gimnazije nisu puno starije, jer su sve iz istog stoljeća. Najstarija je ona Gornjogradska u Zagrebu - osnovana 1607. godine, dok su tu negdje još i Prva riječka hrvatska gimnazija te Prva sušačka gimnazija - također iz Rijeke - koje su od varaždinske starije tek 9 godina.

7 najstarijih gimnazija u suradnji

Upravo su učenici i profesori ove tri gimnazije - uz Požešku, Senjsku i Karlovačku, koje su desetljećima mlađe od naše Prve gimnazije - danas posjetili našu Županiju, s ciljem razmjene iskustva u radu te dogovora oko zajedničkih aktivnosti i projekata. Primila ih je posebna savjetnica župana Čačića Natalija Martinčević, i sama svojedobno učenica Prve gimnazije Varaždin, te ih upoznala s bogatom poviješću Varaždinske županije, ali i mnogobrojnim projektima koje županijska vlast provodi na području obrazovanjaOna je ujedno istaknula i projekte koji su provedeni još za vrijeme prvog mandata župana Čačića.

- Naime, tada su sagrađene i obnovljene 34 škole i sportske dvorane. To je omogućilo da preko 90 % djece pohađa nastavu u jednoj smjeni. Uvedeni je i model besplatnog prijevoza srednjoškolaca, a prvi u Hrvatskoj smo pokrenuli Centre izvrsnosti. Danas te centre pohađa ukupno 834 učenika, a s njima radi 115 mentora. Također, u proračunu za ovu godinu predviđena su sredstva u iznosu od 124 milijuna kuna, što čini čak 52 % proračuna. - istaknula je između ostalog Natalija Martinčević, napominjući da Županija u ovom trenutku ima prijavljeno 12 projekata vrijednih 40 milijuna kuna. 

Ravnateljica Prve Gimnazije Janja Banić se zahvalila posebnoj savjetnici na gostoprimstvu te je istaknula veliku potporu Županije kod pripreme i realizacije mnogih projekata. Spomenimo,  Susret Vijeća učenika zamišljen je kao dvodnevni program u sklopu kojeg će se održavati sastanci i radionice predstavnika Vijeća učenika. Na taj način želi se promicati suradnja najstarijih gimnazija Hrvatske u cilju očuvanja zajedničkih ideja, te povezati učenike iz raznih dijelova Hrvatske kroz zajedničke projekte i aktivnosti.

 

Komentari