energetska neovisnost

Bilić najavio: 'Vlastitom geotermalnom energijom Ludbreg će zamijeniti plin'

Bilić je ponovio kako Grad Ludbreg također putem održive poljoprivrede nastoji ujediniti energetsku neovisnost i neovisnost u proizvodnji hrane...
Objavljeno: 23.03.2022. 12:12

Zadnja izmjena: 23.03.2022. 12:12

Na nedavno održanoj svečanoj sjednici Grada Ludbrega, gradonačelnik Dubravko Bilić je istaknuo projekte energetske neovisnosti koje je Grad započeo još krajem prošle godine, prije energetske krize, a kao glavnu "prepreku" do realizacije projekta spomenuo je državnu administraciju.

Na tu se temu danas ponovno osvrnuo u našem eTV Studiju, gdje je ponovio kako Grad Ludbreg također putem održive poljoprivrede nastoji ujediniti energetsku neovisnost i neovisnost u proizvodnji hrane. Također, pohvalio je suradnju s Županijom te kao dobar primjer istaknuo Bukotermal - tvrtku koju su osnovale Općine Mali i Veliki Bukovec sa Županijom s ciljem istraživanja i eksploatacije geotermalne vode, a u sličan projekt planira krenuti i Grad Ludbreg, ali samostalno.

- Grad Ludbreg isto tako kao i Mali Bukovec posjeduje bušotine koje je radila INA 80-ih godina prošlog stoljeća na kojima se dokazalo postojanje gotovo iste kvalitete vode. Ono što mi kao Grad Ludbreg imamo kao prednost u odnosnu na Bukotermal je da su te bušotine puno bliže korisnicima te je to jedan od odlučujućih i najvažnijih faktora jer kada proizvodite toplinsku energiju iz geotermalnog potencijala zapravo morate tu energiju moći negdje i distribuirati, odnosno morate imati potrošače.

'Geotermalnom energijom ćemo zamijeniti plin'

Na području Ludbrega djeluju dvije sušare žita kojima bi geotermalna energija uvelike smanjila troškove grijanja i proizvodnje u odnosu na plin koji sada koriste, a krajnji korisnici geotermalne energije u Ludbregu bila bi i kućanstva.

- Grad Ludbreg je potpuno plinificiran, mi svi koristimo ruski ili čiji već plin, zamislite da u centru grada, pet kilometara od svih naselja, da imate mogućnost korištenja toplovoda za grijanje da izbacite plin kao energent. To je plan, korištenje tih geotermalnih potencijala za proizvodnju toplinske energije za industriju, za plastenike, za poljoprivredu, ali i za javne ustanove i za kućanstva, a u drugom koraku i za proizvodnju električne energije jer te bušotine imaju dovoljno potencijala. 

'Sami smo krenuli u to, sami ćemo i nastaviti'

Budući da se ulaganja u takvu vrstu energije kreću i do preko 100 milijuna eura, Grad Ludbreg je prijavio projekt na norveški fond uz sufinanciranje od 100 posto te gradonačelnik očekuje da će proći u drugom krugu kako bi se projekt mogao što prije razviti.

- Ulaganja u geotermal se kreću od 50-ak do 100 i više milijuna eura i to je pravi energetski, ali i financijski preporod za cijelu lokalnu zajednicu. Grad Ludbreg je krenuo samostalno u ovaj projekt, samostalno ćemo i nastaviti. U nekom trenutku ćemo tražiti partnere, kao što će i Bukotermal kao županijski projekt tražiti partnere za financiranje svoga projekta. Mislim da imamo dovoljno znanja i kapaciteta da sami to odradimo.  

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić možete pogledati ovdje:

 

Komentari