Zahtjev Ministarstvu i Vladi

Sindikat i matica umirovljenika traže ukidanje obveze alimentacije za unuke

Objavljeno: 21.09.2023. 19:49

Zadnja izmjena: 21.09.2023. 19:50

Foto: Arhiva

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) zatražili su od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike hitno ukidanje obveze alimentacije za unuke prema Zakonu o privremenom uzdržavanju.

Kako ističu, institut obveze uzdržavanja unučadi od strane baka i djedova uveden je u Obiteljski zakon 2014. godine i dodaju da je tadašnjoj ministrici Milanki 
Opačić možda cilj bio zaštititi djecu, no zapravo je naštetila stotinama starijih osoba, propisavši obvezu da bake i djedovi budu sudski prisiljeni plaćati uzdržavanje unucima, ako njihov sin ili u rjeđim slučajevima kćer, ne plaćaju uzdržavanje. 

- Napominjemo da takvo zakonsko rješenje ne postoji ni u jednoj europskoj zemlji, jer je besmisleno tražiti alimentaciju od djedova i baka koji nisu ni pravno odgovorni za svoje unuke. Također, Zakonom o privremenom uzdržavanju ista je ministrica propisala da se prije ostvarenja prava na uzdržavanje od strane države treba podnijeti zahtjev za uzdržavanje od djeda i bake po roditelju koji izbjegava plaćanje. Takva je odredbe apsolutno kontroverzna, jer prisiljava roditelja s kojim dijete živi, prije nego zatraži državnu alimentaciju, to zatražiti od bake i djeda, odnosno roditelja bivšeg partnera koji ne plaća obveze za dijete - navode u svom priopćenju iz MUH-a i SUH-a.

Ukazuju i da se tek ako se tijekom sudskog postupka "učini vjerojatnim" da baka i djed nisu u mogućnosti financijski doprinositi uzdržavanju unuka ni iznosom u visini propisane državne alimentacije, može podnijeti zahtjev za privremeno uzdržavanje. Tu, kako ističu, šokantnu odredba ne uspijevaju ukinuti već devet godina.

Smatraju da nužno i hitno osnivanje državnog alimentacijskog fonda koji bi se odmah aktivirao u slučajevima kada roditelj zbog gubitka posla ili bolesti nije u mogućnosti podmirivati financijske obveze prema djetetu, određene pravomoćnom sudskom odlukom.

Komentari