Varaždinskim gimnazijalcima nagrada za tekst protiv korupcije

Objavljeno: 27.01.2011. 18:55

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: -

Glazbenu radionicu Prve gimnazije Varaždin prije devet godina osnovala je prof. Slavica Kelemen, a nedavni uspjesi učenika glazbene radionice pokazuju da je ona bila pun pogodak.

Naime, grupa "Amnezija" koja djeluje u sklopu glazbene radionice Prve gimnazije ušla je u veliko finale 4. hrvatskog Imagine festivala.

Imagine festival je međunarodno natjecanje mladih glazbenika između 12 i 19 godine različitih glazbenih stilova koji nastupaju isključivo uživo. Učenici Prve gimnazije, publiku i stručni žiri impresionirali su sigurnim izvedbama autorskih skladbi pod nazivom «Amnezija» i «Iste boje».

S pjesmom "Iste boje" učenici su osvojili posebnu nagradu za autorski tekst usmjeren protiv korupcije i za fair play. U obrazloženju stoji kako upravo tekst pjesme "Iste boje" najbolje izražava bunt mladih za pravednošću i pružanjem jednakih mogućnosti svima.

Učenici su na čelu sa svojom profesoricom počeli snimati i videospot koji će prijaviti na natječaj za najbolji antikorupcijski spot.

>>Fair Play: Natječaj za najbolji antikorupcijski spot>>

- Sam ulazak u finale nije bio lak. Od velikog broja prijava za 4. Imagine festival u konkurenciji sastava i izvođača iz cijele Hrvatske odabrano je samo deset finalista – rekla je Slavica Kelemen, koja je ponosna na svoje učenike.

Članovi benda „Amnezija", Petra Vurušić, Tomislav Kostanjevac, Mislav Mesek, Matija Krsnik i Marko Ruža, nakon te su nagrade pozvani i u emisiju „Hrvatska uživo“ 24. siječnja 2011. Hrvatske radiotelevizije gdje su izveli nagrađenu pjesmu.

Ako ste propustili njihov nastup, još uvijek ga možete pogledati na priloženom linku u 79-oj minuti.

Nagrađeni tekst napisali su Tena Šinjori i Matej Antolković, članovi literarne grupe Prve gimnazije Varaždin koju vodi profesorica Tatjana Ruža.

Iste boje

Jezicima mnogih, znanih i neznanih / Pod jezicima skoro svih / Vrijednih, marljivih, siromašnih i lijenih / I onih potpuno gladnih / Kosim, ravnim i očima smeđim/ Žilama plavim i razrijeđenim / Pod prstima blijedim, koščatim i sijedim / Vlasima izbijeljenim... Razočaranje istih boja je /  Neuspjeha isti okus je / A baš isto je, samo fraza za sve: Brige su jednake /  A baš isto je, ali fraza za sve: Samo nikoga briga nije / Pijanističkih bilderskih vrtlarskih i praznih / Ruku žuljevi bi šaptali / Vitkih, umornih, izmučenih i starih / Nogu viču prstići / Kosim, ravnim i očima smeđim Žilama plavim i razrijeđenim / Pod prstima blijedim, koščatim i sijedim / Vlasima izbijeljenim / No od svih onih, već navedenih / Mladih starih ružnih i debelih / Praznih ravnodušnih ljutih i neugodnih / Nađe se jedan, ili možda dva (kojima stalo je) / Jer nekom je, iznenađujuće / Ipak stalo za sve / Barem nekog briga je...


Komentari