kazalište na rubu pucanja

Javila se skupina potpisana kao 'Glumci HNK u Varaždinu', žele progovoriti javno, na sjednici Vijeća

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 01.10.2021. 12:23

Zadnja izmjena: 01.10.2021. 14:51

Na adrese medija stigao je e-mail potpisan sa „Glumci HNK Varaždin“, koji tvrde da su iznesene kvalifikacije Budimo grad opasne, te da ih prate ksenofobni komentari, dok oni samo žele umjetničko vodstvo – kako su se izrazili – „dostojno svojih sposobnosti“.

Kažu, nadalje, kako nisu štitili kriminal, nego su naprotiv ukazivali na nepravilnosti, s čime su upoznali, kako tvrde, i Budimo grad, no oni to nisu uzeli u obzir.

- Možemo se samo pitati zašto – kažu.

O svemu što se događa u HNK Varaždin obavijestili su Ministarstvo kulture, gradonačelnika, a ono što do sada nije bilo poznato – traže i pristup sjednici Gradskog vijeća. Uskoro će sazvati i konferenciju za medije.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Zbog posljednjeg istupa platforme Budimo grad, na njihovoj službenoj Facebook stranici, a vezano uz vrlo opasnu karakterizaciju stavova dijela glumaca HNK u Varaždinu, a sve potpomognuto sa zluradim i ksenofobnim komentarima na istoj stranici, želimo obavijestiti javnost kako glumci HNK u Varaždinu samo žele umjetničko vodstvo dostojno naših sposobnosti, statusa Kuće te kulturne važnosti ovoga grada.

Glumci HNK u Varaždinu niti jednim svojim postupkom ili tvrdnjom nisu štitili mogući kriminal niti će ga ikada štititi. Upravo suprotno, ukazivali smo na sve nepravilnosti koje smo uočili u radu pojedinih službi Kazališta i novoizabranog Kazališnog vijeća te sa tim saznanjima upoznali i članove platforme Budimo grad, ali očito da te spoznaje nisu uzeli u obzir. Možemo se samo zapitati zašto.

Potpuno nam je nerazumljiva karakterizacija naših stavova od platforme Budimo grad te ugrožavanje naših radnih i ljudskih prava.

O ovom slučaju obavijestili smo Ministarstvo kulture i medija i gradonačelnika Grada Varaždina, gospodina Bosilja kao našeg poslodavca. Tražili smo zaštitu radnih i ljudskih prava te pristup sjednici Gradskog vijeća na kojoj bi se trebalo raspravljati o HNK u Varaždinu.

Sve detalje uz ovaj slučaj iznijet ćemo na press konferenciji koja će se održati u što skorije vrijeme te ćemo vas pravovremeno obavijestiti o održavanju iste.

Zbog interesa javnosti molimo vašu nazočnost.

Unaprijed hvala na objavljivanju ovog teksta.

Glumci HNK u Varaždinu

Komentari