sastanak u gospodarskoj komori

Gospodarstvenici nezadovoljni obrazovanjem budućih majstora: 'Ne mijenja se ništa već 25 godina'

Objavljeno: 31.05.2017. 09:53

Zadnja izmjena: 31.05.2017. 09:56

Foto: Željko Porobija

Već je poznata i često isticana činjenica da naši učenici nakon strukovnog obrazovanja nisu spremni za rad u proizvodnim tvrtkama. A s druge strane poslodavci vape za kvalificiranim radnicima.

Tako mladi ne mogu naći posao, a poslodavci ne mogu naći radnike. Kako bi se ovaj problem riješio, Hrvatska varaždinska gospodarska komora od samog početka ove godine provodi program Učenje kroz rad (Learning by doing), a danas su se okupili i gospodarstvenici i predstavnici strukovnih škola kako bi zajednički radili na rješavanju ovog problema.

'Svi naši praktikanti sad su spremni za rad'

Kada pitate gospodarstvenike što je problem oni će bez krzmanja reći da nam treba dualno obrazovanje i da sadašnji model obrazovanja i prakse učenika ne odgovara njihovim potrebama.

- Već 25 godina nitko ništa nije promijenio. Mi u našoj tvrtki imamo čovjeka - s položenim pedagoškim ispitom - koji je zadužen samo za educiranje učenika. Ali ne možemo dobiti učenike da 'u komadu' prođu praksu, praktički nam ostaje samo petak za njezino obavljanje. Mi ulažemo puno truda, svih 15 učenika koji su bili kod nas na praksi sada mogu raditi kod nas. - izjavio nam je Dražen Čelar iz tvrtke Kostwein.

- Mi kroz rad naše strukovne udruge pokušavamo napraviti presjek koji su to problemi i iznjedriti smjernice za njihovo rješavanje. - izjavila je Božica Šantek, predstavnica HGK i jedna od predavačica na ovom skupu, objašnjavajući da su u projekt uključene i druge zemlje Podunavlja.

Ostaje nam vidjeti i hoće li se uskoro odigrati željene promjene u obrazovanju budućih majstora ili će oni morati svoje pravo obrazovanje stjecati tek u tvrtki koja ih - i ako ih - zaposli. Jer, poslodavcima su najhitnije potrebni mladi radnici koji već znaju svoj posao.

 

Komentari