savjetovanje o novom zakonu

Gospodarstvenici o zapošljavanju osoba s invaliditetom: 'Ovaj zakon za nas je kazna'

Objavljeno: 01.06.2017. 12:28

Zadnja izmjena: 01.06.2017. 12:29

Foto: Željko Porobija

Zapošljavanje osoba s invaliditetom (OSI) postala je zakonska obaveza za poslodavce - određene su kvote, kao i svojevrsne kazne za sve one koji ne zaposle dovoljan broj ovih osoba s teškoćama.

U suštini se radi o plemenitoj ideji, ali u praksi gospodarstvenici nailaze na neprestane i neprelazne teškoće.

- Nama je došla u tvrtku osoba s kraćom, nefunkcionalnom rukom. Nije dobila status invalida, jer je tako rođena. - objašnjava nam jedna gospođa koja je htjela ostati anonimna.

'Htjeli bi, a onda nas kazne'

Puno je otvorenija bila direktorica VIS Konfekcije d.d. Milica Čengić, koja bi u ovom trenutku mogla odmah zaposliti 50 šivača/šivačica - ali njih jednostavno nema na tržištu rada.

- Nama uopće nije problem zaposliti nekog s invaliditetom, iako smo svjesni da bi učinak bio manji. No, jednostavno ne nalazimo radnike i zbog toga moramo godišnje platiti 120 tisuća kuna kazne. Traže od nas da zaposlimo takve radnike u uredima - a tamo imamo višak radnika. Ovaj je zakon za nas kazna. - izjavila je direktorica Čengić, dodajući kako su potpuno orijentirani na izvoz i zapošljavaju 317 radnika. 

U pripremi je novi zakon o zapošljavanju osoba s invaliditetom i zbog toga je danas u Županiji i organiziran skup na kojemu su gospodarstvenici trebali dobiti uvid u izmjene zakona, ali ujedno i dati neke svoje prijedloge. Po onome što smo mi mogli čuti - gospodarstvenici su za ovu temu itekako zainteresirani. U Hrvatskoj imamo 500 tisuća OSI, polovica ih je u radnoj dobi - a samo 17 tisuća njih je na tržištu rada. U vrijeme kroničnog nedostatka radne snage ovo postaje goruće pitanje - i u humanitarnom i u gospodarskom smislu.

Komentari