gradovi sa sjevera

Grad Lepoglava razmatra mogućnost uključenja u mrežu Kreativnih gradova Hrvatske

Objavljeno: 10.08.2018. 16:09

Zadnja izmjena: 10.08.2018. 16:24

Na sastanku u Lepoglavi razgovaralo se o potencijalima koji se mogu iskoristiti za razvoj kreativnih industrija. Riječ je o inovativnoj mreži koja okuplja predstavnike lokalnih samouprava i zajednica, te stručnjake iz kreativnih i kulturnih industrija kako bi zajedno osmislili modele upravljanja kulturnim i kreativnim resursima gradova radi pokretanja lokalnih ekonomija i stvaranja novih prilika za ulaganja.

O mogućnosti uključenja u mrežu Kreativnih gradova Hrvatske razmišlja se i u Gradu Lepoglavi, a održanom sastanku priključio se i ludbreški gradonačelnik i potpredsjednik Udruge gradova Dubravko Bilić.

Naime, želeći doznati što donosi članstvo u mreži te želeći predstaviti kulturne potencijale gradova na sjeveru kao i moguće suradnje na projektima i programima u kulturi, Grad Lepoglava organizirao je sastanak na kojem su se u Lepoglavi okupili predstavnici gradova sa sjevera, članova mreže Kreativnih gradova Hrvatske – Varaždina, Koprivnice, Ludbrega, Zaboka i Donje Stubice te kulturni djelatnici i članovi udruga s gradskog područja.

- Grad Lepoglava rado se uključuje u sve mreže i organizacije gdje može promovirati svoje specifičnosti i aktivnosti. Naša baština visoko nam je na listi prioriteta kad je promocija našeg grada u pitanju – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave, Hrvoje Kovač.

- Mnogi europski gradovi koji su u jednom trenutku ostali bez klasične industrije na gospodarsku su se scenu uspjeli vratiti razvojem kreativnih industrija. Ujedno su svojim građanima omogućili ispunjeniji život – rekao je Dubravko Bilić, gradonačelnik Grada Ludbrega koji je predstavio brojne mogućnosti koje se otvaraju razvojem kreativnih industrija u koje, između ostalog, spadaju film, moda, glazba, industrija dizajna i izdavaštvo.

Grad Varaždin, koji je među prvima postao član mreže Kreativnih gradova Hrvatske, dijeli slična iskustva, potvrdila je zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina, Sandra Malenica koja je naglasila da jednu od najvažnijih uloga u razvoju kreativnih industrija imaju gospodarstvenici koji moraju prepoznati njen potencijal.

Komentari