protiv glasovala tri vije

Grad Novi Marof izglasao rekordan proračun od 72 milijuna kuna - evo detalja

Objavljeno: 29.12.2017. 11:03

Zadnja izmjena: 29.12.2017. 11:14

Gradsko vijeće Novog Marofa, na sjednici održanoj u četvrtak, većinom je glasova prihvatilo proračun za iduću godinu u rekordnom iznosu od 72 milijuna kuna. Za proračun je glasovalo 14 vijećnika – oni vladajuće koalicije HDZ-HSS-HSU, oporbenog HNS-a, vijećnik Laburista te jedan vijećnik SDP-a. Protiv su bila preostala tri vijećnika Kluba SDP-Narodna stranka Reformisti.

Predstavljajući proračun gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač pobrojao je investicije u milijunskim iznosima. Za rekonstrukciju i dogradnju Dječjeg tako je predviđeno 8,3 milijuna kuna, za izgradnju i rekonstrukciju cesta i ulica na području grada 13,8 milijuna kuna. 2,5 milijuna kuna planira se za izgradnju reciklažnog dvorišta, dok je za sanaciju deponija otpada u Čretu u proračunu stavka od 17 milijuna kuna. Tu je i ulaganje u društvene domove u iznosu od 2,5 milijuna kuna, što su sredstva koja će se osigurati preko resornih ministarstva odnosno domaćih ili EU fondova.

"Ni jedan projekt nije bez papira"

– Oko 90 posto ovog proračuna formulirano je prema projektima i investicijama na području grada Novog Marofa. Neki projekti su već kandidirani i u procesu su provedbe, a dosta je investicija vezano na natječaje koji će se raspisati u idućoj godini. Treba istaknuti da su svi projekti u fazi pripreme dokumentacije odnosno projektiranja što znači da niti jedan projekt nije „bez papira“ – pojasnio je Jenkač. Ujedno je istaknuo izdvajanje značajnih sredstava na području obrazovanja u predškolskom odgoju gdje je osiguran iznos od 5 milijuna kuna.

Što se tiče prihodovne strane, koja iznosi 71,5 milijuna kuna, prihod od poreza planiraju se na razini 25 milijuna kuna. Riječ je o povećanju od 10 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu zbog izmjena Zakona o financiranju lokalne samouprave. Preko pomoći unutar općeg proračuna odnosno preko ministarstava i fondova EU-a u proračun Grada Novog Marofa trebalo bi stići nešto više od 39 milijuna kuna. Prihodi od imovine planirani su u iznosu od milijuna kuna, a prihodi po posebnim propisima u iznosu od 5,8 milijuna kuna.

Komentari