Grad o spornom kontejneru: Ivančanima brzi internet, Gradu najamnina

Objavljeno: 09.05.2015. 09:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: FOTO: ARHIVA

U petak, 8. svibnja, izvjestili smo o revoltu stanara zgrade u ivanečkoj ulici Ladislava Šabana, koji se protive izgradnji razvodnog kontejnera za širokopojasni internet "ispod svojih prozora".

Podsjetimo, stanari slikovito ističu, da se na isti način - bez njihovog znanja i privole, ispod stambene zgrade mogla graditi i "nuklearna centrala" te strahuju od eventualnog zračenja i "zujanja" klima uređaja koji će objekt "pun kabela" hladiti. Odgovornim, pak, smatraju, kako kaže njihov predstavnik Drago Čovran, Grad Ivanec koji je gradnju spomenutog objekta odobrio.

>>Revolt u Ivancu: Na isti način ispod naših prozora mogli su graditi i nuklearnu centralu

Kontaktirali smo stoga ivanečkog gradonačelnika Milorada Batinića i pročelnika za komunalne poslove Grada Ivanca Stanka Rožmana, koji, naprotiv, ističu da je sva zakonska procedura ispoštivana, isto kao što su ishođene i sve potrebne dozvole, a s gradnjom objekta na tom mjestu složio se i predsjednik Mjesnog odbora.

- Ako stanare nitko ništa nije pitao, onda oni imaju problem na razini Mjesnog odbora. Mi uvijek radimo na način da se konzultiramo s Vijećem Mjesnog odbora, a stvar je predsjednika smatra li potrebnim sazvati zbor građana – kaže Batinić, ističući da insinuacije "koje su došle i do njega", da postoje određene nepravilnosti, nemaju temelja jer se sve može provjeriti.

"Razvodna kutija"

Kako, pak, doznajemo od Rožmana, projekt gradi tvrtka Infrastruktura iz Ludbrega, vlasnika Stanislava Magića. Konkretno, riječ je o kontejneru od 15 kvadrata koji služi kao svojevrsna "razvodna kutija", odnosno u kojemu će biti smješteni kabeli za širokopojasni internet.

Rožmanu nisu poznati tehnički detalji poput toga hoće li na objekt biti montirani klima uređaji, međutim ističe da na njemu neće biti antena koje bi zračile. Riječ je o mjestu s kojega će se kabeli granati prema korisnicima koji se priključe na mrežu. Natječaj za spomenuto nije bio potreban, budući da Grad nije investitor.

Godišnji najam

- Odluku o davanju služnosti na tom zemljištu donijelo je Gradsko vijeće – kaže Rožman, napominjući da će tvrtka Gradu plaćati i godišnji najam.

- Nikakav drugi poseban benefit Grad pri tome nema, ali to je napravljeno upravo s ciljem da se građani Ivanca mogu priključiti na širokopojasni internet. Nekoliko drugih lokacija nije "prošlo" zbog neriješenih imovinsko-pravinih odnosa, a ovo je lokacija koja zadovoljava njihove interese jer idu na mjesto gdje ima veći broj korisnika.

Uređenje površine

Međutim, upravo to je, kako se ovih dana moglo čuti, jedna od stvari koja posebno smeta stanare zgrade uz koju se kontejner gradi. Naime, smatraju da će na uštrb njihovog mira i okoliša, "netko ostvarivati profit".

Međutim, pročelnik za komunalne poslove, s druge strane, naglašava da je s tvrtkom dogovoreno da će, nakon što radovi budu okončani, oko kontejnera urediti površinu te zasaditi drveće. O svemu će se očitovati i vlasniku stambene zgrade, kao što su se predstavniku stanara već očitovali.

- Dakle, kada se sve uredi, to neće biti "prst u oko", kaže Rožman. Kontejner se negdje morao postaviti, ako ne želimo da nam građani na brzi internet čekaju godinama, dok se ne pojavi netko tko je spreman investirati. To je kao sa smećem, svi smo svjesni da ga nekud moramo odlagati, ali nitko ga ne bi želio kod sebe – zaključuje.

Komentari