Grad Varaždin dao na korištenje stan djeci iz udomiteljskih obitelji

galerija-images/udruga zipka

Objavljeno: 05.01.2015. 16:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

U Gradskoj vijećnici u ponedjeljak je zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić uručio ključeve stana u vlasništvu Grada Udruzi Zipka, koja se na području Varaždinske županije između ostalog bavi i problematikom udomiteljstva...

Ključeve stana Vjeran Radelić predao je predsjednici udruge Nadi Furjan u prisustvu nekoliko članova udruge Zipka, pročelnice UO za društvene djelatnosti Danijele Vusić i predstavnika varaždinskog Centra za socijalnu skrb (dalje CZSS).

- Stan u Hrašćici ima površinu od 60 metara četvornih i koristit će ga starija djeca iz udomiteljskih obitelji koja su završila srednjoškolsko obrazovanje. Time im je osiguran privremeni smještaj dok ne pronađu posao – pojasnio je Radelić.

Naime, nakon završetka školovanja, djeca još neko vrijeme ostaju kod udomiteljskih obitelji i ovakav stan će im omogućiti da se od njih lakše odvoje, naglasila je Marija Igrec, zamjenica predsjednice Udruge Zipka. Grad Varaždin ovom gestom je još jednom potvrdio socijalnu osjetljivost jer će korisnici u njemu živjeti uz blaži nadzor i manje režijske troškove. Inače, varaždinski CZSS ima registrirana 123 udomitelja kod kojih je smješteno 114 djece pod njegovim nadleštvom dok ih je još stotinjak iz ostalih hrvatskih centara. U ovom trenutku čak 85 djevojaka i mladića navršilo je 16 godina i nakon završetka školovanja oni moraju nekuda otići.

Po važećim propisima, kod udomitelja mogu provesti još 12 mjeseci uz uvjet da  su prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje i da aktivno traže posao.

- Udruga Zipka u Petrijancu ovih dana završava uređenje stambenog prostora za šest korisnika iz udomiteljskih obitelji. No, taj prostor, zahvaljujući kojem će ti mladi ljudi izbjeći dodatne traume , nismo u mogućnosti sami opremiti i trebamo pomoć donatora – istaknula je Marija Igrec.

Svi koji žele pomoći u opremanju spomenutog stambenog prostora svojim donacijama, dodatne informacije mogu dobiti od Nade Furjan, predsjednice Udruge Zipka na telefon 042/714-068
{gallery}udruga zipka{/gallery}

Komentari