Prijedlog sutra pred vijećnicima

Anketa eVaraždina: Evo što građani misle o plaćanju parkiranja na novih 220 mjesta u Varaždinu

Objavljeno: 24.02.2016. 14:48

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 15:13

Foto: Siniša Sović / Foto agencija Sjeve

Usvoje li u četvrtak gradski vijećnici Prijedlog o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja koji je temeljen na prijedlogu kojeg je koncesionar 'Crtorad' predložio Gradu Varaždinu, parkiranje će se plaćati na novih 220 mjesta, a zaboravljivi vozači uz iznos naznačen na dnevnoj karti koju zateknu na vjetrobranu vozila, plaćat će i troškove kontrolora...

Podsjećamo, ispred  gradskih vijećnika sutra će se naći prijedlog o uvođenju naplate parkiranja u Zagrebačkoj 13 ispred ljekarne, kod Glazbene škole, u Ulici Kralja Petra Krešimira IV, ispred VTV-a, dok će se ukinuti ispred odavno zatvorenog Bijelog konja.

Dobra je vijest da bi se prema spomenutom prijedlogu parkiranje u podzemnoj garaži na Kapucinskom trgu s pet kuna trebalo smanjiti na tri kune.

>>U Varaždinu naplata parkiranja na novih 220 mjesta? Saznajte gdje i 'po koliko'

Organizaciji i načinu naplate parkiranja već niz godina nije se naziralo rješenje, stoga smo upitali Varaždince što misle o najnovijoj inicijativi koja stiže iz Gradske vijećnice:

Mario Tomašković iz Ledinca često dolazi automobilom u Varaždin i tuži se da u gradu nema dovoljno parkirnih mjesta bez uvedene naplate.

- Još malo i u gradu se više neće moći nigdje besplatno parkirati. Najviše koristim garažu na kapucinskom trgu jer koliko vremena potrošim za parkiranje, toliko i platim. Inače, tolerancija od samo 10 minuta za kašnjenje s plaćanjem na varaždinskim parkiralištima je apsurdna – kazao je Tomašković.

Slično razmišlja i Anita Matovinović iz Varaždina.

- U Gradu bi trebalo biti više slobodnih mjesta za parkiranje. Podržavam smanjenje cijene sata parkiranja u garaži iako je nikada ne koristim – rekla je Matovinović dodavši da su cijene dnevne karte ipak previsoke.

Ružica Kopjar zbog naplate i strogog nadzora na varaždinskim parkiralištima ponekad mora trčati.

- Teško je za svega sat vremena nešto obaviti u gradu i ako ne želim zaraditi kaznu moram se požuriti s nadoplatom parkiranja. Ovih pola sata besplatnog parkiranja na Banus placu nije nikakav „poklon“ jer se za to vrijeme ništa ne stigne obaviti – rekla je Kopjar kojoj je 10 kuna previsoka cijena za sat vremena parkiranja na Banus placu.

U Varaždin poslom dolaze i Zagrepčani koji u svom gradu za parkiranje plaćaju duplo više.

- Cijena parkinga u centu Zagreba je 10 kuna i tu su Varaždinci privilegirani. Jedino vas zakidaju s kaznenom - dnevnom kartom jer kod nas vrijedi 24 sata, a kod vas do kraja radnog vremena parkirališta – smatra Željko Ivelić.

Na njega se nadovezala Ljerka Kovač Mioč ustvrdivši da Varaždin još nema pravi “recept“ za rješavanje problematike s naplatom parkiranja.

- Trebali bi se ugledati na pojedine gradove u Austriji u kojima svaki vozač na kiosku ili prodavaonici besplatno dobije karticu na kojoj je sat. Na vama je da namjestite kazaljke na početak parkiranja i prva dva sata su besplatna. Tako je u Grazu i u Beču, a za dva sata se stigne puno toga obaviti – naglasila je Kovač Mioč.

Među anketiranim Varaždincima bilo je i onih kojima je cijena sata parkiranja prihvatljiva, ali im smeta skučeni prostor.

- Linije su jako usko iscrtane i ponekad je teško izaći iz vozila ako je netko parkiran do vas. Nemam ništa protiv plaćanja parkiranja na novim mjestima jer se svi guraju u centar i nastoje izbjeći parkiranje u garaži. Ljudi nisu dovoljno educirani i mislim da ni smanjenje cijene za st vremena parkiranja u njoj neće povećati broj njenih korisnika -  uvjeren je Drožđek Željko.

Najava da će pola sata parkiranja na Banus placu biti besplatno, obradovala je cvjećare.

- Odluka je dobra jer naše mušterije nemaju gdje nakratko parkirati otkako su dva mjesta ispred prodajnih objekata rezervirana za taxi vozila – rekla je Marinela Štefoković.

Naplata parkiranja u gradskoj jezgri je previše rigorozna, smatra Kregor Marijan.

-  Živim u Trenkovoj ulici i događa se da moji prijatelji, koji mi dolaze u posjet nemaju gdje besplatno parkirati ni na kraće vrijeme. Primjerice, tijekom radnog vremena tržnice, na parkingu kod Slobode nađe se stotinjak dostavnih vozila. Cijena parkiranja je skupa, a ova ideja da se uz dnevnu kartu dodatnih 40 kuna plaća i posao kontrolora koji obavlja nadzor parkirališta je suluda – zaključio je Kregor.  

Komentari