DOZNAJEMO

eTV - Varaždinac ste i želite graditi kuću? Grad najavljuje jeftinije gradske parcele

Sličan model, primjerice, Beč već primjenjuje. Rekao je to Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva, zadužen za SDP-ovu politiku u nadolazećoj kampanji za parlamentarne izbore. Sličan problem, kako je dodao, postoji i na hrvatskom primorju...
Objavljeno: 18.02.2023. 12:45

Zadnja izmjena: 19.02.2023. 08:43

Cijene nekretnina i najmova ne prestaju rasti, zbog čega je u planu mladim ljudima osigurati parcele za gradnju kuće.

Gostujući ovih dana u eTV studiju, zamjenik gradonačelnika, Miroslav Marković najavio je plan dodijele parcele mladim obiteljima za izgradnju vlastitih kuća jer, kako ističe, mnogi od njih i dalje ne žele ovisiti o tek nekoliko kvadrata.

- Gledati ćemo da negdje nađemo gradsku parcelu gdje bi išli na individualnu stambenu izgradnju jer imate ljude koji žele svoju kuću na neki način i htjeli bi da te mlade u obitelji koje ne žele živjeti u stanovima također imaju priliku dobiti parcelu po povoljnijim uvjetima i na njoj izgraditi svoju kuću. Imamo jedan koncept koji nije od danas do sutra, već je to koncept koji se radi za sljedeća desetljeća – rekao je Miroslav Marković.

'Bečki model'

Sličan model, primjerice, Beč već primjenjuje. Rekao je to Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva, zadužen za SDP-ovu politiku u nadolazećoj kampanji za parlamentarne izbore. Sličan problem, kako je dodao, postoji i na hrvatskom primorju.

- Posljednjih dana smo se bavili bečkim modelom da vidimo njihov način bavljanje stanogradnjom, a to su stambene zgrade, odnosno zajednice gdje se građani sami udružuju u određenom području gdje grad može ući sa zemljištem. Ovdje građani sami za sebe grade stanove ili kuće u nizu, što je sigurno isto interesantno, a onda država još to potakne. Cijena takve izgradnje će biti puno manja nego li ona koja se na tržištu može dobiti. - zaključio je Mostarac. 

 

Komentari