Voljni stjecati naobrazbu

Gradonačelnik Habuš podijelio uvjerenja o završenoj edukaciji umirovljenicima i nezaposlenima

Objavljeno: 02.09.2016. 11:41

Zadnja izmjena: 02.09.2016. 13:36

Danas, 2. rujna, gradonačelnik Goran Habuš podijelio je uvjerenja o završenoj edukaciji skupini od 24 nezaposlene osobe i umirovljenika.

Radi se o polaznicima dvaju programa: za poslove voditelja/ice izrade i provedbe EU projekata, te za računalnog operatera/operaterku. Grad na ovaj način želi pomoći i nezaposlenima da pronađu posao i umirovljenicima da kvalitetno prožive svoju treću dob. U cjelokupnom procesu planiranja i izvedbe uz grad su sudjelovali Pučko otvoreno učilište (POU) Varaždin i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

U Vijećnici su se okupili svi polaznici koji su uspješno prošli tečajeve izobrazbe, uz predstavnike institucija koje su sudjelovale u organiziranju edukacije. Vladala je vesela i svečana atmosfera, a prigodne su govore uz gradonačelnika održali i predstavnici POU i HZZ-a te predstavnik polaznika.

Educiranje za voditelje EU projekata

U programu usavršavanja za voditelja/icu EU projekata educirano je 12 visoko obrazovanih nezaposlenih osoba, u trajanju od 160 sati. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosila je 96 tisuća kuna.

Tridesetčetverogodišnju pravnicu Bojanu Poljak na ovo dodatno stjecanje naobrazbe ponukala je činjenica da su je poslodavci na razgovorima za posao pitali ima li iskustva u radu s EU projektima. 

- Mogu reći da je to bilo vrlo korisno iskustvo, jer smo mi za manje od tri mjeseca uspješno napisali dva projekta. Ovo je bilo baš ono što sam tražila. - istaknula je gospođa Poljak.

Ona je tijekom same edukacije uspjela naći posao u svojoj struci.

Educiranje umirovljenika za računalno doba

Grad Varaždin već godinu dana financira educiranje umirovljenika za ovladavanje osnovnim računalnim znanjima. Program pod nazivom "Operater/ka" na računalu trajao je 120 sati i Grad je uložio 96 tisuća kuna. Umirovljenici su pritom naučili pisati tekstove u Wordu, tablične proračune u Excelu, te surfati internetom i slati mailove. Neki su i krenuli u cijelu naobrazbu zato da bi se mogli dopisivati s udaljenim članovima svojih obitelji.

 


Osamdesetgodišnjem Franji Hrastiću ovo je bila već druga edukacija na području računalstva. 

- Uvijek se mora nešto učiti. - kratko je objasnio ovaj vitalni umirovljenik žedan novih znanja.

Ovo nije završetak projekta

Gradska uprava ne misli stati na ovoj završenoj edukaciji, jer ima još sredstava koja su izdvojena za svrhu educiranja nezaposlenih i umirovljenika. Iako je gradonačelnik Goran Habuš istaknuo činjenicu da naš grad ima stopu od 5% nezaposlenih, što je znatno ispod sumornog državnog prosjeka od 13%, ali i da se mora nastaviti na povećanju konkurentnosti nezaposlenih osoba na tržištu rada.

 

Komentari