konferencija za medije

Bosilj: Došlo je vrijeme da se problem bala riješi, kreće postupak

Projekt zbrinjavanja bala vrijedan je 190 milijuna kuna, a Fond će participirati sa 76 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok će ostatak Grad Varaždin osigurati kreditom.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.07.2022. 13:54

Zadnja izmjena: 06.07.2022. 13:56

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će sa 40 posto sufinancirati sanaciju baliranog otpada, rečeno je danas u Gradskoj vijećnici gdje su se predstavnici gradske vlasti susreli sa predstavnicima Fonda.

Konkretno, projekt zbrinjavanja bala vrijedan je 190 milijuna kuna, a Fond će participirati sa 76 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok će ostatak Grad Varaždin osigurati kreditom.

- Sada je na Gradu Varaždinu da provedemo postupak javne nabave i nakon što to provedemo i odaberemo izvođača koji će sanirati ovo odlagalište u Brezju, Vlada će nam odobriti 40 posto troškova. Grad Varaždin već ima pripremljene ponude od banaka za dugoročni kredit koji će Grad vrlo malo osjetiti i došlo je vrijeme da se varaždinske bale riješe - rekao je gradonačelnik Neven Bosilj te dodao kako bi se već na jesen trebao izabrati izvođač radova.

Alenka Košiša Čičin-Šain, v. d. direktorica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost rekla je kako se ovaj problem u Varaždinu bez pomoći države ne može riješiti.

- Stekli su se uvjeti da se Fond svojom participacijom od 40 posto prema pravilniku o uvjetima i načinu sufinanciranju takvih projekata za jedinice lokalne samouprave može uključiti i mi smo se u taj projekt uključili sa 40 posto. Nakon javne nabave će onaj tko dobije posao dati svoj prijedlog zbrinjavanja, deponiranja i ekološkog zbrinjavanja bala - rekla je između ostalog Čičić - Šain. 

' Sada je na potezu Grad Varaždin'

Podsjetimo, netom prije ove konferencije za medije medijima su se obratili župan Anđelko Stričak i saborski zastupnik Damir Habijan koji su poručili kako je Vlada RH osigurala novac za zbrinjavanje bala te kako je sada na potezu Grad Varaždin. - Bitno je da svima bude potpuno jasno da je napravljeno ono što je trebalo od strane države. Vlada, ministarstvo i Fond su osigurali sredstva još prije pet godina, a da tome nije tako, ta sredstva ne bi bila predviđena. Na potezu je sada Grad Varaždin, odnosno gradska vlast da provedu natječaj i da riješe dva pravna pitanja koja još postoje - rekao je Habijan.

 

Komentari